Index Vakbarát Hírportál

Beteget jelentettek a szlovák orvosok

2011. november 30., szerda 17:20 | aznap frissítve

Kaotikus és feszült a helyzet a szlovákiai kórházakban, miután több egészségügyi intézetben szerdán már nem jelentek meg azok az orvosok, akik szeptemberben felmondtak munkáltatójuknak.

A felmondó orvosok általában betegségre, munkaképtelenségre hivatkoznak, írja a bumm.sk. Így van ez például a két besztercebányai kórházban is, melynek orvosai kedden este a kormány ellen tiltakoztak. „Többen otthon gyógyulnak, pontos számot nem tudok mondani, de sokan vannak” – mondta Jozef Baláž, a besztercebányai szakszervezet vezetője. Hozzátette: ő maga is otthon van, lázas, valószínűleg a kedd esti hideg idő miatt betegedett le.

A besztercebányai gyermekkórház igazgatója és a Roosevelt kórház igazgatója is vészhelyzetet hirdetett, emiatt minden dolgozónak meg kellett volna jelennie a kórházakban. Ján Nosko, a gyermekkórház vezetője azonban megerősítette, hogy sok orvos beteget jelentett, így őket nehéz lesz munkára bírni. Külsősökkel próbálják pótolni a hiányzókat.

A pozsonyi gyermekklinikán is orvoshiánnyal küzdenek, itt a gyermeksebészeti osztályon harminc orvosból tizenöten nem jelentek meg, szintén betegségre hivatkozva. A kórház vészhelyzetet hirdetett, ennek ellenére csak az akut műtéteket tudják majd elvégezni.

Morvaország segít

A szlovák egészségügyi miniszter megerősítette: tárgyalások folynak a szomszédos országok szaktárcáival, hogy szükség esetén a határ menti kórházaik kezeljék a szlovákiai betegeket, illetve orvosokat küldjenek Szlovákiába. A morvaországi kórházak közölték, készek fogadni a rászorulókat.

Leos Heger cseh egészségügyi miniszter levélben biztosította szlovák kollégáját a segítségről. A cseh szakszervezetek viszont arra szólították fel az orvosokat, hogy legyenek szolidárisak tiltakozó szlovák szaktársaikkal.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt kéri a hazai orvosoktól, hogy ne vegyék figyelembe a szlovák kormányfő segítségkérését, ne helyettesítsék ottani kollégáikat, "ne gyengítsék küzdelmüket".

Éger István, a MOK elnöke hangsúlyozta, hogy a kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is szolidáris a helyzetük jobbításáért küzdő szlovák kollégákkal, és példátlannak, megengedhetetlennek nevezte a szlovák köztársasági elnök intézkedéseit, amelyek értelmében "erőszakot alkalmaznak" az ottani orvosokkal szemben.

Nem csak a pénzről szól

A szlovák kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött , amely tizenöt kórházat érint. A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását – például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését – követelik. Kompromisszumként a kormány 300 eurós béremelést ajánl, míg a szakszervezetek 707 eurós átlagos béremelést követelnek.

Káosz a patikákban is?

Közben a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara káoszra figyelmeztetett, miután csütörtökön életbe lép a gyógyszerekről és segédeszközökről rendelkező új törvény, amely szerint a jövőben az orvosok már nem gyógyszereket, hanem csak hatóanyagokat fognak felírni a vényekre, és a patikusok dolga lesz eldönteni, milyen gyógyszert adnak a betegnek.

A gyógyszerészeti kamara szerint nem reális tényeken alapul az egészségügyi tárca azon állítása, miszerint az új módszerrel százmillió euró takarítható meg évente.

Az egészségügyi minisztérium visszautasította és alaptalannak minősítette a gyógyszerészeti kamara bírálatát.

Rovatok