Index Vakbarát Hírportál

Ötvenezer felkelővel töltenék fel a hadsereget

2011. december 1., csütörtök 23:08

A líbiai kormány rövid idő alatt 50 ezer felkelőt akar integrálni a hadseregbe és a rendőrségbe, jelentette be Favzi Abdelali belügyminiszter. Egyetlen csoportot vagy harcost sem zárnak ki belőle. Távlatilag 200 ezer harcost szeretnének oktatásban, például nyelvoktatásban részesíteni, de más területeken is szakképzést kaphatnak, ha kérik. Lesznek, akik lakhatási lehetőséget és bankhitelt is kapnak majd.

A belügyminiszter kijelentette, hogy a biztonsági erők már most is jelen vannak az utcákon, és három hónapon belül a biztonsági helyzet további javulását ígérte.

Abdelali bejelentette, hogy a minisztériuma a jövő héttel kezdve fokozatosan átveszi a határátkelők, kikötők és repülőterek ellenőrzését a felkelő csoportoktól. A tunéziai határon lévő Rasz Dzsedir átkelőt szerdán lezárták a tuniszi hatóságok, mert több összetűzés is volt líbiaiak és tunéziai vámőrök között.

A földi, tengeri és légi határok ellenőrzése az egész világ értésére adja, hogy létezik az államhatalom, mondta a miniszter. A miniszter a tervekről egy ünnepségen beszélt, amelyen átadták a tanfolyam befejezését igazoló diplomákat harminc testőrnek, akiket a líbiai vezetők védelmére képeztek ki francia szakértők.

Rovatok