Index Vakbarát Hírportál

Heves tűzharc Kazahsztánban

2011. december 4., vasárnap 11:06

Öt terrorista és a biztonsági erők két katonája meghalt egy összecsapásban a kazahsztáni Almati közelében, közölte vasárnap a főügyészség. A tájékoztatás szerint az összecsapás Almati külvárosában, Boraldai településen történt azt követően, hogy a biztonsági erők akciót indítottak egy múlt hónapi kettős rendőrgyilkosság tettesei ellen. A hatóságok megadásra szólították fel a fegyvereseket, akik azonban elbarikádozták magukat és hevesen ellenálltak. A támadásban a biztonsági erők két katonája meghalt, az öt fegyverest, közte a csoport vezetőjét megölték.

A legfőbb ügyészség által kiadott közlemény szerint a csoportot egy 34 éves férfi irányította, aki felelős két, a múlt hónapban Almatiban meggyilkolt rendőr haláláért. A csoport tagjai újabb erőszakra készültek Almatiban - tartalmazta a dokumentum.

A közép-ázsiai országban idén történt számos robbantás és lövöldözés beárnyékolta azt a képet, amely szerint  Kazahsztánban stabilitás van. A sokáig békében élő, többségében muzulmán vallású nemzet csupán idén kezdte megtapasztalni az erőszakcselekményeket.

Novemberben heten meghaltak és hárman megsebesültek a déli Zsambil megye központjában, Tarazban. Az áldozatok között biztonsági őrök, a rendőrség különleges egységének tagjai és gyanútlan járókelők is voltak. A főügyészség akkor azt közölte, hogy a 34 éves férfi vallási szélsőséges, dzsihádista volt.

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök, aki országát két évtizede irányítja kemény kézzel, a múlt héten ugyanakkor azt mondta, hogy a Tarazban történt gyilkosságsorozat csupán banditizmus volt, annak semmi köze a vallási szélsőségességhez. A hatóságok hasonlóképpen kizárták a kapcsolatot az iszlamizmussal, amikor idén májusban egy férfi az északnyugat-kazahsztáni Ahtobében a nemzetbiztonsági hivatalnál felrobbantotta magát.

Rovatok