Index Vakbarát Hírportál

Megsérült egy amerikai interkontinentális rakéta

2011. december 6., kedd 07:07 | aznap frissítve

Karbantartás közben megsérült egy amerikai Minuteman interkontinentális rakéta, és noha nem volt harci töltete, részleges evakuálást rendeltek el az észak-dakotai Minot légibázison, írja a Washington Post.

A múlt hónapban történt incidensről az amerikai légierő csak a lap megkeresése után adott tájékoztatást, azt hangsúlyozva, hogy nem sérült meg senki, de az esetet azonnal jelentették a Pentagon csúcsvezetőségének.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai katonai illetékes szerint az eset hatalmas vitát váltott ki, hogy szükséges-e tájékoztatni a közvéleményt. Végül az amerikai légierő illetékesei azért döntöttek a karbantartási mulasztás elhallgatása mellett, mert megítélésük szerint az eset nem jelentett fenyegetést a lakosság számára, és el akarták kerülni a felesleges riadalmat.

Egy kis semmiség

A Washington Post megkeresésére Ron Watrous alezredes, a légierő szóvivője a még november 17-én történtekről beszámolva azt mondta: a technikusok rutin karbantartást végeztek a Minuteman III rakéta egyik szekcióján, amikor annak egyik "kicsi, cserélhető eleme" megsérült.

Ez az alkotóelem – amelyet biztonsági megfontolásokból nem neveztek meg – nem volt rögzítve a rakétához. A szóvivő szerint az interkontinentális rakétán nem volt ekkor robbanótöltet.

A lapnak név nélkül nyilatkozó katonai forrás szerint ezt az alkotóelemet egyszerűen leejtették, és az ekkor sérült meg.

A Minuteman III rakéták már jó ideje az amerikai hadászati, nukleáris elrettentő erő gerincét adják, a légierő a Washington Post szerint csaknem 450 ilyen rakétával rendelkezik három támaszponton, Észak-Dakotában, Wyomingban és Montanában.

Voltak már nagyobb bakik is

Az amerikai lap emlékeztet arra, hogy az újabb incidens négy évvel azután történt, hogy az amerikai légierő sorozatos mulasztásokat követett el a nukleáris arzenál kezelésében.

Így például 2007 augusztusában egy B-52-es bombázó úgy emelkedett magasba Minotról, hogy személyzete nem tudott arról: a fedélzeten hat, nukleáris robbanótöltettel ellátott manőverező robotrepülőgép van, a leszállást követően a gép – és a nukleáris fegyver is – órákon át külön őrizet nélkül maradt.


View Larger Map

2008 márciusában a Pentagon elismerte, hogy másfél évvel korábban az amerikai légierő Minuteman III rakétákhoz való nukleáris detonátorokat szállított le Tajvannak a megrendelt helikopter-alkatrészek helyett.

Rovatok