Index Vakbarát Hírportál

Tizennégy évet kapott a volt illinois-i kormányzó

2011. december 7., szerda 22:13 | aznap frissítve

Tizennégy év börtönre és 20 ezer dollár pénzbírságra ítélte egy amerikai szövetségi bíró Rod Blagojevich volt illinois-i kormányzót, amiért a vádak szerint többek között pénzért árulta az elnökké választott Barack Obama illinois-i szenátori posztját. A volt kormányzó még fellebbezhet az ítélet ellen.

2010-ben a 24 vádpontból csak egyben mondták ki bűnösnek a politikust, a többinél szavazategyenlőség alakult ki, a második perben azonban idén június végén már 17 vádpontban, többek köztött korrupcióban, csalásban és zsarolási kísérletben bűnösnek találta az esküdtszék.

A chicagói ítélethirdetés előtt a volt kormányzó azt mondta, hogy elmondhatatlanul sajnálja a történteket, szerinte szörnyű hibákat követett el. Ugyanakkor azt állította, hogy szándékosan soha nem akart törvényt szegni. „Az életem romokban. A politikai pályafutásomnak vége, ügyvédként sem dolgozhatok, a házunkat sem tudjuk fenntartani, ezért áruljuk" – mondta.

A demokrata politikust 2008. decemberében, még kormányzóként vette őrizetbe az FBI. Blagojevichet 2002-ben választották meg az állam élére Illinois-ban, és egészen 2009-ig betöltötte hivatalát, amikor is az állami törvényhozás megfosztotta posztjától letartóztatása után, írja a BBC.

Az állam előző kormányzóját szintén elítélték korrupció miatt, a republikánus George Ryan jelenleg 6 és fél éves büntetését tölti.

Rovatok