Index Vakbarát Hírportál

Vége a szükségállapotnak a szlovák kórházakban

2011. december 7., szerda 16:21

Szlovákiában december elején orvoshiány alakult ki, mert szeptemberben a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada felmondott, s a felmondási idő november végén lejárt.

Megszüntetik a szükségállapotot abban a 16 szlovákiai kórházban, amiben november végén orvoshiány alakult ki - határozott szerdán a szlovák kormány. A szükségállapot kihirdetéséről november 28-án döntött a szlovák kormány, miután az orvosok tiltakozó akciója következtében számos kórházban már csak a sürgősségi ellátást tudták biztosítani.

"Az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) követeléseivel kapcsolatban elfogadott kormányhatározat fokozatos megvalósításával az egészségügyi ellátás olyan helyzetbe került, hogy a szükségállapot már megszüntethető" - magyarázta a döntést Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter újságíróknak.

A szakszervezetek elfogadták a kormány legutolsó béremelési ajánlatát, míg a kormányzat törvényes garanciákat vállalt ennek teljesítésére. Marián Kollár, a LOZ elnöke szerint a béremelés mértéke távolról sem elégítette ki az orvosokat, de a társadalom nyugalma érdekében hajlottak a kompromisszumos megoldásra. Számolni kell azonban azzal, hogy a szlovákiai orvosok egy része a jövőben is külföldre fog távozni.

A kormány ajánlata azzal számol, hogy az orvosok fizetése januártól az átlagbér 1,05-1,6-szorosa lenne, ami konkrétan 810-1230 euró közötti havi béreket jelent a pótlékok nélkül. További béremelésre júliusban és 2013 januárjában kerülne sor.

A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását  - például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését - követelték.

Rovatok