Index Vakbarát Hírportál

Jordánia kimaradna Szíria büntetéséből

2011. december 8., csütörtök 20:18

Jordánia a gazdasági helyzetére hivatkozva azt kérte az Arab Ligától, hogy hadd maradjon ki a szervezet Szíria elleni szankcióiból – közölte csütörtökön egy neve elhallgatásával nyilatkozó jordániai vezető kormánytisztviselő.

Az Arab Liga novemberben rendelte el a szankciókat, hogy rákényszerítse Damaszkuszt a kormányellenes tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére.

"Jordánia támogatja a Szíria elleni szankciókkal kapcsolatos közös arab álláspontot, de gondolnunk kell gazdasági érdekeinkre is" – mondta az ammani kormánytisztviselő, hozzátéve, hogy remélhetően hamarosan megszületik a válasz a két héttel ezelőtti kérésre. Jordánia a szankciót elrendelő döntésnek arra a kiegészítésére hivatkozott, amely szerint az embargó alkalmazása során figyelembe kell venni Szíria szomszédainak az érdekeit.

Szíria Jordánia legjelentősebb arab kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelem értéke az idei első kilenc hónapban becslések szerint 525 millió dollár volt. Szírián keresztül jut el a jordániai export Libanonba, Törökországba és Európába. Ajordániai bankokban 500 millió dollár értékű szíriai betét van, s Szíriának több millió dollár értékű befektetései vannak Jordániában.

Rovatok