Index Vakbarát Hírportál

Damaszkusz állhat a francia békefenntartók elleni támadás mögött

2011. december 11., vasárnap 20:50

Kétségkívül Szíria áll a francia ENSZ-békefenntartók elleni dél-libanoni támadás mögött - jelentette ki vasárnap kérdésre válaszolva Alain Juppé francia külügyminiszter a francia TV5-monde televízió egyik műsorában.

Juppé kifejtette: erős okuk van azt feltételezni hogy a támadás mögött Damaszkusz állt, hozzátette ugyanakkor, hogy erre egyelőre nincsenek bizonyítékok. A francia külügyminiszter megítélése szerint Szíria a Hezbollah libanoni síita szervezetet használja az effajta támadásokra. Pénteken egy út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel Dél-Libanonban, a támadásban öt francia ENSZ-békefenntartó sebesült meg  - közölte korábban a világszervezet dél-libanoni missziója (UNIFIL). Bernard Valero külügyi szóvivő ekkor úgy fogalmazott, hogy Damaszkuszt nem hozzák összefüggésbe a támadással.

Franciaország jelenleg 1300 fős kontingensével azon országok között van, amelyek a legtöbb katonát adják az izraeli határ közelében szolgálatot teljesítő, 12 ezer 100 embert számláló ENSZ-missziónak. A világszervezet stratégiai felülvizsgálatot rendelt el a misszióval kapcsolatban annak érdekében, hogy azt a libanoni fegyveres erők vehessék át. Juppé ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy a vizsgálat eredményeit figyelembe véve le fogják vonni a megfelelő következtetéseket.

Rovatok