Index Vakbarát Hírportál

Vérengzéstől tart a szíriai ellenzék

2011. december 12., hétfő 22:54

Az ellenzék egyik központjának számító Homsz városában aggódva tértek aludni az emberek hétfő este, miután attól tartanak, hogy a kormányerők akár már éjjel megkezdhetik a település ostromát, írja a CNN.

Több ellenzéki vezető is azt állította, hogy a szíriai kormány figyelmeztette a homszi lakosokat, hagyjanak fel a kormányellenes tüntetésekkel, adják át a fegyvereiket, és a dezertáló katonákat hétfő éjfélig, különben a kormányerők támadásával néznek szembe. A dezertáló katonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg egyik vezetője azt állította, hogy 72 órás ultimátumot kaptak pénteken.

Mohamed Hamdo alezredes elmondása szerint attól tartanak, hogy hasonló mészárlás történhet, mint amilyen 1982-ben Hamában volt. Akkor Hafez al-Aszád elnök, Bassár al-Aszád mostani elnök apjának az utasítására több ezer embert öltek meg a városban.

„Az emberek nagyon félnek" – mondta Wissam Tarif, bejrúti emberi jogi aktivista, aki kapcsolatban áll a szíriai ellenzékkel. Szerinte elég katona van Homsz körül, hogy bevegyék a várost, az elmúlt napokban pedig sokasodtak az összecsapások.

Hamdo szerint a hadsereg árkokat ásott a város köré, és lényegében elvágta a külvilágtól a települést. „Nincs áram, víz, és a kommunikációs csatornákat is elvágták. Az élelmiszerkészletek is fogynak, nagyrészt azért, mert kevés étel jut be" – mondta. A kormány tagadta, hogy elvágták volna az áram- és vízellátást a városban, és azt sem erősítették meg, hogy valóban ultimátumot adtak volna a lakosoknak.

Hétfőn összesen huszonegyen haltak meg Szíriában az összecsapásokban, tizenhárman Homszban, hárman Hamában, hárman Damaszkusz külvárosaiban, ketten pedig Idlibben.

Bassár el-Aszad elnök eddig ellenállt a nemzetközi és arab vezetők nyomásának, és visszautasította a távozására vonatkozó követeléseket, és semmi jelét nem adta annak, hogy enyhítene a tüntetők elleni erőszakos fellépésen.

Rovatok