Index Vakbarát Hírportál

Félmillió eurós hitel miatt magyarázkodik a német államfő

2011. december 13., kedd 21:10

Christian Wulff német államfőről a Bild írta meg, hogy 2010 elején, még Alsó-Szászország miniszterelnökeként félrevezette a tartományi parlamentet a hitellel kapcsolatban. A köztársasági elnöki hivatal visszautasította a vádat és közölte: az államfő korrekt módon járt el.

A bulvárlap szerint az ügy 2008-ban kezdődött, amikor Christian Wulff igen kedvező feltételekkel felvette a félmillió eurós hitelt egy vállalkozó feleségétől. Az elvált, és éppen akkoriban ismét megházasodott tartományi miniszterelnök új családi otthont vásárolt a pénzből. 
2009-ben a Wulff-házaspár Floridában nyaralt, ugyanazon baráti vállalkozó - Egon Geerkens - villájában. Később kiderült, hogy a repülőn az üzleti osztályon utaztak, de a felárat nem fizették meg. Christian Wulff nyilvánosan elismerte, hogy hibázott és kifizette a 3 ezer eurós különbözetet, amivel lezártnak tekintette az ügyet.

Az ellenzéki Zöldek azonban 2010 februárjában kérdőre fogták a tartományi parlamentben. Arról is kérdezték, milyen üzleti kapcsolatokat ápol a vállalkozóval. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy az utóbbi tíz évben semmilyen üzleti kapcsolat nem volt közte és a vállalkozó, illetve az érdekeltségi körébe tartozó cégek között. A Bild szerint Wulff ezzel szándékosan félrevezette a törvényhozást.

A Bild továbbá megtudta, hogy a tartományi miniszterelnök a parlamenti faggatózás után nem sokkal átváltotta hitelét egy banki finanszírozású - és kedvezőtlenebb feltételekkel nyújtott - ingatlanhitelre, holott az eredeti hitelszerződés 2013-ig szólt.

Rovatok