Index Vakbarát Hírportál

Függetlenségi felvonulást tartott a Jog és Igazságosság

2011. december 13., kedd 21:55

Erős kormányellenes hangsúlyokkal, lengyel nemzeti zászlók alatt, hazafias dalok éneklése mellett zajlott le kedden este Varsóban a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt függetlenségi és szolidaritási felvonulása a hadiállapot bevezetésének 30. évfordulóján.

A mintegy 5-10 ezer résztvevő, akik egyebek között a "Menjetek Németországba", "Hazaárulók", "Sikorski takarodj", "Ébredj Lengyelország" és - a néhai II. János Pál pápától kölcsönzött - "Nincs igazságos Európa független Lengyelország nélkül" szövegű transzparenseket vittek magukkal, a Három kereszt térről vonultak a Belwederhez, Józef Pilsudski egykori lakosztályához, ahol a marsall szobra áll.

A Belweder előtt beszédet mondott Jaroslaw Kaczynski, aki szerint "nehéz veszélyesebb helyzetet elképzelni, mint amikor egy demokratikus állam vezető képviselői más országok előtt hódolnak".

Ezzel a PiS elnöke Radoslaw Sikorski közelmúltbeli berlini beszédére célzott, amelyben a lengyel külügyminiszter az Európai Unió föderális átalakítása mellett szállt síkra, és Németország erőteljesebb szerepvállalását szorgalmazta.

A felvonulás békésen, incidensek nélkül folyt le.

Rovatok