Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődhet a német katonák kivonása Afganisztánból

2011. december 15., csütörtök 17:27

Hamarosan elkezdődhet a német katonák kivonása Afganisztánból, Németország azonban a nemzetközi erők távozása után sem hagyja magára az ázsiai országot – jelentette ki csütörtökön Guido Westerwelle német külügyminiszter.

A politikus a német parlamentben elmondott beszédében hangsúlyozta: 2011 a fordulat éve, hiszen Afganisztánban megállt a biztonsági helyzet évek óta tartó romlása és sikeresen elkezdődött a biztonsági feladatok ellátásának átruházása a helyi erőkre. Az ország 2011 végén "jobb helyzetben van, mint egy évvel korábban, és sokkal jobb helyzetben van, mint tíz éve" – mondta Guido Westerwelle a Bundestagban.

A kormány új felhatalmazást kér a törvényhozástól az afganisztáni küldetés folytatásához. A javaslat szerint az országban maximálisan állomásoztatható német katonák számát a jelenlegi 5300-ról 4900-ra csökkentik 2012 januárjának végére, és az év során további 500 katonát vonnak ki, ha megfelelően alakul a biztonsági helyzet. A Bundestagban január 26-án szavaznak a javaslatról, amelynek elfogadása biztosra vehető.

Thomas de Maiziere védelmi miniszter ugyancsak a kormány előterjesztéséről szólva hangsúlyozta: Németország a katonáit a nemzetközi partnerekkel egyeztetett ütemben vonja ki. "Együtt vonultunk be, együtt is vonulunk ki" Afganisztánból – mondta a miniszter.

A NATO parancsoksága alatt álló nemzetközi rendfenntartó erőhöz (ISAF) Németország járult hozzá a harmadik legnagyobb kontingenssel, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után. Berlin évente nagyjából 1 milliárd eurót költ a 2001-ben elkezdett műveletre, amelynek célja a tálibok uralma alól felszabadult Afganisztán stabilizálása. A nemzetközi erők a tervek szerint 2014-ig vonulnak ki az országból.

Rovatok