Index Vakbarát Hírportál

Kevesebbet isznak, de többet szívnak az amerikai tinédzserek

2011. december 15., csütörtök 17:58

Az 1975-ben megkezdett hivatalos felmérések óta az amerikai tinédzserek cigaretta- és alkoholfogyasztása most érte el az eddigi minimumát, ám a marihuána népszerűsége jelentősen nőtt a korosztály körében.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) felmérésében megkérdezett végzős középiskolások alig 19 százaléka mondta, hogy dohányzott az elmúlt hónapban, míg az 1990-es évek közepén ez az arány – rekordnak számító – 36,5 százalék volt. A Monitoring the Future elnevezésű felmérés szerint a dohányzás mértéke minden kamasz körében csökkent az előző évhez képest. A kutatók szerint ez nagymértékben a teljesen dohányzásmentes helyeknek és a magasabb cigaretta áraknak köszönhető.

Noha az alkohol továbbra is meglehetősen népszerű a kamaszok körében, a kiskorúak alkoholizálása és a mértéktelen ivászat is jelentősen visszaesett. Az 1975-ben megkezdett hivatalos felmérések óta az amerikai tinédzserek cigaretta- és alkoholfogyasztása most érte el az eddigi minimumát.

A tinédzserek marihuánafogyasztása a negyedik egymást követő évben tovább nőtt 2011-ben, ami nagy kontrasztot jelent az előző évtizedben tapasztalt drámai visszaesés után. Az eredmények szerint a naponta marihuánát fogyasztó végzősök aránya az elmúlt harminc évre visszatekintve most éli a virágkorát. A 12. osztályosok 36,4 százaléka állította, hogy füvezett az elmúlt évben és 6,6 százalékuk ismerte el, hogy naponta él a könnyű droggal.

A Michigani Egyetem kutatóinak vezetésével készített éves felmérés nyolcadik, tizedik és tizenkettedik osztályos tanulók bevonásával készült. A szakemberek 400 állami-, illetve magániskolában tanuló mintegy 47 ezer diákot kérdeztek meg. A 2011-es felmérés először tartalmazott szintetikusmarihuána-fogyasztásra vonatkozó kérdést. A Spice és a K2 néven futó szereket gyógyfüvek, fűszerek és vegyszerek keveréke alkotja. A végzősök több mint 11 százaléka ismerte el, hogy élt ezekkel az anyagokkal idén.

Ehhez a két fajtához eddig legálisan lehetett hozzájutni az interneten, a benzinkutaknál és egyéb helyeken, ám idén egy szövetségi határozat betiltotta a szintetikus szerek egy részét. A tervek szerint jövőre már a fürdősó is bekerül a kérdőívbe: az egyre népszerűbb utcai drognak számító anyagot ugyanis az LSD-hez és a kokainhoz hasonló hatása miatt fogyasztják előszeretettel a fiatalok.

Rovatok