Index Vakbarát Hírportál

Tömegével betegedtek meg az izraeli reaktorban dolgozók

2011. december 15., csütörtök 09:07

Üzembe helyezése óta sorozatosan fordultak elő a dolgozók egészségét veszélyeztető balesetek és szivárgások az izraeli kutatóreaktorban Dimonában, jelentette ki bírósági meghallgatásán a reaktor egykori biztonságiigazgató-helyettese. A bíróság 44 egészségkárosodást szenvedett dolgozó kerestetét vizsgálja, írja a Haaretz.

A szerdai meghallgatáson a felperesek képviselői több hivatalos feljegyzést is bemutattak a biztonsági hiányosságok miatt kialakult radioaktív szivárgásokról. Egy 1992-es feljegyzés szerint radioaktív anyagot találtak olyan üzemegységekben is, ahol az nem fordulhatott volna elő.

A védelem képviselői szerint a bizonyítékokat nem szabadott volna a bíróság elé tárni titkos jellegük miatt. A bíróság ugyanakkor azt közölte, elvárja, hogy az ügyészség bemutassa a feljegyzéseket.

Azok tartalmát amúgy a felperesek által beidézett tanú, Dan Litai, a kutatóreaktor volt biztonságiigazgató-helyettese megerősítette. Mint mondta, voltak szivárgások, olyan üzemegységekben is, ahol egyáltalán nem szabadott volna radiokativiást mérni.

Állítása szerint több technikai probléma is előfordult, ezért nem is érti pontosan, melyikről kérdezik. "Balesetek történnek" - mondta. "Már az építéstől kezdve voltak problémák, és, gondolom, most is vannak" - nyilatkozta.

Rovatok