Index Vakbarát Hírportál

Eddig tíz halottja van a kazah olajsztrájknak

2011. december 16., péntek 20:37

Kazahsztánban pénteken az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a rendőrök meg akarták tisztítani a nyugat-kazahsztáni város, Zhanaozen főterét, amit az olajipari munkások több mint hat hónappal ezelőtt elfoglaltak.

A tüntetők magasabb fizetést követelnek, de a hatóságok a tüntetést törvénytelennek minősítették.

A Szovjetuniótól való függetlenségének 20. évfordulóját ünneplő ország vezetőjét, Nursultan Nazarbajev elnököt az elemzők szerint sokkolták az összecsapások híre, mivel a nyilvános tiltakozásokat eddig kemény kézzel elfojtotta.

Tudósítók szerint a hatóságok a lakosság internethozzáférését korlátozva próbálták a tüntetésekről szóló hírek terjedését korlátozni. Erre utal, hogy a független hírügynökségek weboldalai és a Twitter elérésével problémák adódtak.

Az összecsapásoknak eddig tíz halottja van, és több sebesültje, közöttük többen rendőrök.

A rendőrség szerint az ország függetlenségének 20. évfordulójára összegyűlő tömeget huligánok támadták meg a város főterén, ezért volt kénytelen a rendőrség a tüntetőket feloszlatni. A tüntetés szervezői szerint viszont csak zavarja a hatóságokat, hogy hét hónapja nem távoznak el a térről az olajsztrájk résztvevői.

A helyi olajmunkások egyébként magasabb fizetést kapnak a környékbeli átlagnál, a tüntetők azonban arra panaszkodnak, hogy ez csak azért van, mert nagyon rossz körülmények között, gyakran veszélynek kitéve kell dolgozniuk.

Rovatok