Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték a Hezbollah pénzmosóhálózatát az Egyesült Államokban

2011. december 16., péntek 13:29

A New York-i szövetségi ügyészség vádja szerint a Hezbollah libanoni radikális síita szervezethez kötődő pénzintézezek több mint 300 millió - más forrás szerint csaknem 500 millió - dollárt utaltak át az Egyesült Államokba pénzmosás céljával az amerikai használtautópiacon keresztül.

A helyi idő szerint csütörtökön benyújtott keresetben a hatóságok közel félmilliárd dollár pénzmosási bírságot követelnek a Libanoni-Kanadai Banktól (LCB), a Haszan Ajjás és az Ellisza Holding pénzváltó cégtől, valamint harminc amerikai autókereskedőtől és egy amerikai szállítási vállalattól. A cégek egy része nem volt tisztában azzal, hogy munkájukkal a Hezbollahot segítik.

Egy manhattani ügyész közleménye szerint a kábítószer-kereskedelemből származó pénzt Libanonból az Egyesült Államokba küldték, a pénzből vásárolt használt autókat Nyugat-Afrikába, elsősorban a benini Cotonouba szállították. Az eladásukból származó bevétel jelentős részét a Hezbollah pénzmosási csatornáin keresztül, Togón és Ghánán át pénzfutárokkal juttatták vissza Libanonba. Ez az üzlet négy éven át, 2007 eleje és 2011 eleje között folyt.

A Kolumbiában beszerzett kokaint az Egyesült Államokban és Európában értékesítették. Az ebből befolyt pénzt az Afrikában értékesített használtautók eladásából keletkezett pénzzel mosták tisztára. A pénz egy része a Hezbollahhoz került, a többiből fenntartották a pénzmosási láncot.

Az ügyészi beadványban szerepel egy bizonyos Oszama Szalhab, Togóban élő feltételezett Hezbollah-tisztségviselő, aki állítólag dollár- és eurómilliókat küldött Beninből Libanonba.

Ez év januárjában pedig az amerikai pénzügyminisztérium kapcsolatot állapított meg a Haszan Ajjás és a Helisza között, amelyek a gyanú szerint pénzmosást folytattak egy drogkereskedelemmel vádolt és állítólag a Hezbollahhoz kötődő libanoni férfi, Ajman Dzsumaa javára.

Februárban a pénzügyminisztérium elsődleges pénzmosó cégnek minősítette a Libanoni-Kanadai Bankot. A magánbank ezután összeolvadt a Société Générale libanoni leányvállalatával.

Az LCB elnök-vezérigazgatója még februárban kijelentette, hogy nincsenek olyan ügyfeleink, akik bármiképpen kapcsolódnának az amerikai pénzügyminisztérium által említett bűncselekményekhez.

Rovatok