Index Vakbarát Hírportál

Az Arab Liga végül a BT-hez fordul Szíria miatt

2011. december 17., szombat 17:06 | aznap frissítve

Az Arab Liga azt fontolgatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyását kéri a Szíriával kapcsolatos arab döntésekhez, de nem kíván katonai beavatkozást szorgalmazni a világszervezetben - közölte szombaton Hamad bin Dzsászim ász-Száni katari miniszterelnök.

A külügyminiszteri posztot is betöltő katari kormányfő a szervezet miniszteri bizottságának kairói ülése után azt mondta, a külügyminiszterek szerdán ismét összeülnek majd az egyiptomi fővárosban, miután Damaszkusz még mindig halogatja annak az arab tervnek az aláírását, amely szerint megfigyelőket küldenének Szíriába a lakosság védelmére.

Két napig várnak

Szíriának két napja van arra, hogy aláírja az Arab Liga "útitervét" - mondta a katari vezető az ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint.

Az Arab Liga országai azután szánták el magukat az arab javaslatok BT elé terjesztésére - mondta a sejk -, hogy Oroszország csütörtökön a szíriai erőszakcselekményeket elítélő saját tervezetet juttatott el a testülethez.

A BT-ben eddig Moszkva vonakodása miatt nem sikerült elfogadtatni egy, a damaszkuszi rezsimet elítélő határozatot.

A Biztonsági Tanácshoz azzal a kéréssel fordulnak majd, hogy Szíria kapcsán "az arab kezdeményezést, a már elfogadott arab döntéseket szavazza meg, és ne más államok határozati tervezetét" - mondta.

Az arab kormányok pénteken váratlanul lemondták a szombatra összehívott rendkívüli külügyminiszteri találkozót, ahol Damaszkusz válaszát vitatták volna meg.

Mindent megpróbáltak, csak jót akartak

Az ENSZ adatai szerint február óta több mint ötezer ember halt meg Szíriában a Bassár el-Aszad elnök távozását követelő tüntetések miatti megtorlásokban. A liga még novemberben felfüggesztette Szíria tagságát, miután az nem volt hajlandó elfogadni az arab rendezési tervet,

Ennek értelmében Aszad elnöknek vissza kellett volna rendelnie a hadsereg erőit a tüntető városokból, szabadon kellett volna engednie a politikai foglyokat és párbeszédet kellett volna kezdenie az ellenzékkel.

Hamad bin Dzsászim ász-Száni sejk Szíria "halogató taktikájával indokolta szombati döntésüket, mondván, hogy "a jelenlegi helyzetben "a legkisebb remény sem látszik a válság megoldására". "Mindent megpróbáltunk, de eddig semmit sem tudtunk elérni - mondta. - Csak jót akarunk Szíriának" - hangoztatta a sejk, megismételve, hogy az Arab Liga véget akar vetni az országban történő gyilkosságoknak.

"Ha a szíriai válságot nem sikerül két héten belül megoldani, a kérdés ki fog kerülni az arab országok ellenőrzése alól" - figyelmeztetett ász-Száni sejk.

200 ezren tüntettek

Pénteken több mint 200 ezer demokráciapárti szíriai tüntetett ima után Homsz utcáin az Arab Liga tétlenségét kifogásolva - adta hírül egy londoni székhelyű szíriai emberjogi csoport.

Eközben folytatódtak a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje elleni megmozdulások, amelyeknek pénteken két újabb civil áldozata volt.

Rovatok