Index Vakbarát Hírportál

Még több halott a Fülöp-szigeteken

2011. december 18., vasárnap 08:27

A Fülöp-szigeteki áradások áldozatainak száma a vöröskereszt vasárnapi közlése szerint 521, és 458 embert eltűntként tartanak nyilván. Sok falu el van zárva a külvilágtól.

A nemzeti vöröskereszt főtitkára elmondása szeritn azonban még ennél is jóval magasabb is lehet a halálos áldozatok száma. A leginkább sújtott városok Cagayan de Oro, ahol legalább 239-en haltak meg, és a közeli Iligan, ahol 195-en, főleg gyerekek és nők.

A Washi trópusi vihar vasárnap kezdte elhagyni Mindanao szigetét a Dél-kínai-tenger felé, tisztult az idő, így a mentőknek megvan a reményük arra, hogy intenzívebben tudják keresni az eltűnteket.

A hatalmas és hirtelenszerű áradás az embereket álmukban érte. A tévé-állomás képsorai azt mutatták, amint egy család kétségbeesetten menekül vízzel elöntött otthonából az ablakon keresztül, és a mentőalakulatok erejüket megfeszítve igyekeznek a túlélőket biztonságos helyre menekíteni.

Annak is nagy szerepe volt a tragédiában, hogy az érintett régióban nem megszokott a heves esőzés, ami a szigetország más területein gyakori jelenség. Bár a hatóságok az előző napokban figyelmeztetést adtak ki a közelgő viharról, az emberek nem készültek fel rá, hiszen nem a viharok szokásos útvonalán élnek.

Rovatok