Index Vakbarát Hírportál

A rejtélyes fiú már készült a hatalomra

2011. december 19., hétfő 08:26

Kim Dzsongil észak-koreai vezető halála után az állami hírügynökség már felszólította az embereket, hogy sorakozzanak fel legkisebb fia, Kim Dzsongun mögött. Az észak-koreai Munkapárt tavaly szeptember végi konferenciáján már hivatalosan is egyértelművé vált, hogy Kim Dzsongil legkisebb fiát szánja utódjának, előbb tábornoknak léptették elő, majd kinevezték a befolyásos Központi Katonai Bizottság alelnökének.

Miután több forrás szerint is Kim Dzsongil 2008-ban agyvérzést kapott, az észak-koreai vezetés 2009 elején döntötte el véglegesen, hogy Dzsongun lesz az utód. A tavaly szeptemberi kongresszusig azonban még hivatalos fotó is csak gyerekkorából volt róla, és a neve is csak akkor jelent meg először hivatalosan az észak-koreai sajtóban.

Kim Dzsongunról ennek ellenére még mindig nagyon keveset lehet tudni, a pontos életkora sem biztos, de 27-28 éves lehet. Nem mindig Kim Dzsongun volt az egyértelmű utódjelölt, két idősebb testvérét azonban már egy ideje parkolópályára állították.

A papa kedvence

Kim Dzsongil legkisebb fia harmadik, 2004-ben elhunyt feleségétől született. Több forrás szerint is az ő apja kedvence, leginkább azért, mert személyisége alapján a leginkább vezetésre termett, és nagyon emlékeztet Kim Dzsongilre. Ő is szenved egyes olyan betegségektől, mint az apja, és állítólag máris cukorbeteg és szívbeteg a mozgás hiánya miatt.

A L'Hebdo svájci lap szerint Dzsongun Pak Csol álnéven 1998-ig járt az egyik berni magániskolába, ahol angolul, németül és franciául is tanult, valamint nyugati tapasztalatokat szerzett. Több forrás szerint ugyanakkor próbálta távol tartani magát a nyugati hatásoktól, az iskolából rögtön hazament.

Az egyik osztálytársa félénknek és visszahúzódónak írta le a lapban, de állítása szerint imádta a síelést és a baseballt, emellett nagy rajongója volt a kosárlabdázó Michael Jordannek. Az is biztos, hogy svájci tanulmányai után 2002 és 2007 között a Kim Irszen Katonai Akadémiára járt Phenjanban.

Kim Dzsongil egykori japán szakácsa, Fudzsimoto memoárkötetében „kis hercegnek" nevezi Dzsongünt, aki mind arcra, testalkatra és személyiségre is apját idézi. Fudzsimoto példaként említi, hogy Dzsongcsol és Dzsongün is szeretett baseballozni, azonban a játék után csak a kisebbik fiú hívta össze a csapatot, és elemezte ki szinte edzőként az egyes csapattársak játékát.

Tízmillió portré készült róla

A 2010 szeptemberi kongresszus óta minden erővel próbálták előkészíteni az utódlást, a lehető legtöbb eseményen jelent meg apja mellett. Gyárlátogatás, katonai díszszemle mellett Pekingbe is elvitte apja bemutatni. Máris születttek versek, és egy Footsteps című dalt is komponáltak, a fiú mint következő vezető értékeinek népszerűsítésére. Állítólag tízmillió portrét készítettek elő róla, hogy szétosszák, és ott lóghasson az apja és a nagyapja képei mellett.

Ugyanakkor Kim Dzsongilt évtizedeken át készítették fel arra, hogy apja, Kim Irszen utódja legyen, Dzsongunnak viszont alig néhány év jutott. Több elemző is úgy véli, hogy még mindig nagyon fiatal, és nincs elég tapasztalata, nem tanult bele eléggé a kormányzásba. Az első időkben ugyanakkor Csang Szongthek, Dzsongil sógora egyfajta régensi szerepet tölthet be Dzsongün mellett, amíg a legkisebb fiú egyedül is képes lesz a kezébe venni az irányítást, és megszilárdítja a hatalmát.

Rovatok