Index Vakbarát Hírportál

Háromezren tüntetnek Aktauban

2011. december 19., hétfő 19:28

Nyugat-Kazahsztánban tovább szélesedett a tiltakozó mozgalom Aktau tartományi fővárosban, ahol több ezren tüntettek a belvárosban hétfőn azután, hogy tizenöten haltak meg hét végi zavargásokat követő megtorlásban.

Mintegy háromezer ember, közöttük kőolajipari munkások gyűltek össze az aktaui főtér közelében. Vasárnap mintegy ezren tüntettek  már a Kaszpi-tenger keleti partvidékén fekvő nagyvárosban. Hétfőn a karazsanbaszi kőolajlelőhely sztrájkoló munkásai is csatlakoztak a tüntetőkhöz. Az esti órákban még mindig több százan voltak a téren. A tüntetők újabb erőszakos cselekményektől tartottak, a rendőri jelenlétet megerősítették és mentőkocsik érkeztek a belvárosba.

A tüntetők felszólították a hatóságokat, hogy vessenek véget az erőszaknak és vonják ki a katonai egységeket az Aktau közelében fekvő Zsanaozenből, ahol Nurszultan Nazarbajev elnök szükségállapotot és kijárási tilalmat vezetett be.

Azért vagyunk itt, mert tárgyalni akarunk a kőolajipari munkások követeléseiről - mondta az Alga betiltott ellenzéki párt vezetője, Vlagyimir Kozlov.

Az elmúlt hónapokban több sztrájk volt a térségben. Pénteken Zsanaozenben zavargások törtek ki, amikor a rendőrök rálőttek a velük összecsapó sztrájkoló munkásokkal, akik nekitámadtak a Kazahsztán függetlenségének 20. évfordulója ünnepségeire emelt emelvénynek. Másnap újabb erőszakos cselekmények törtek ki a Zsanaozen és Aktau között fekvő Setpében.

A hatóságok szerint Zsanaozenben tizennégyen haltak meg, Setpében pedig egy ember. Megfigyelők szerint azonban ennél jóval magasabb lehet az áldozatok száma.

Nazarbajev, aki hétfőn találkozott Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, szombaton hangsúlyozta, hogy semmilyen rendzavarást nem tűr el.

Rovatok