Index Vakbarát Hírportál

Folytatódnak a véres összecsapások Szíriában

2011. december 20., kedd 19:13

Az Arab Liga bejelentette kedden, hogy csütörtökön érkeznek meg az első külföldi megfigyelők Szíriába, ahol kedden is véres összecsapások voltak a hadsereg és a dezertáló katonák csoportjai között. Két nap alatt mintegy 150-en vesztették életüket az erőszakos szíriai eseményekben.

A Perzsa/Arab-öböl menti monarchiák kedden nyomatékosan felszólították a damaszkuszi kormányt, hogy azonnal szüntesse be az erőszak alkalmazását a rendszer demokratikus átalakítását követelő tüntetőkkel szemben. "Állítsák le a halálgépezetet, a vérontást"  hangzott el az Öböl menti Együttműködési Tanács Rijádban tartott csúcstalálkozóján. A monarchák követelték azt is, hogy még a liga megfigyelőinek megérkezte előtt engedjék szabadon a politikai letartóztatottakat.

Az Arab Liga főtitkárának a helyettese, Szamir Szeif al-Jazal fogja vezetni azt az első megfigyelő csoportot, amely csütörtökön érkezik meg Damaszkuszba  jelentették be Kairóban. Az ő feladatuk lesz annak egyeztetése a szíriai hatóságokkal, hogy milyen rendszer szerint dolgozzon majd az összesen 500 főnyi szakértő, akiket a tervek szerint tízes csoportokban osztanak szétSzíria különböző pontjain. Telepítésük az év végére fejeződhet be. A megfigyelők befogadását a szövetséges Oroszország nyomásgyakorlása nagyban megkönnyítette. Moszkva ugyanis  korábbi ellenkezését félretéve  a múlt csütörtökön Damaszkuszt (is) elítélő határozat tervezetét kezdte el köröztetni az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint kedden reggel mintegy száz szökött katonát kerítettek be és lőttek le, vagy sebesítettek meg a hadsereg alakulatai a Törökországgal határos Idlib tartományban. Egy nappal korábban ugyanezen a területen több mint hatvan katonaszökevény vesztette életét. A népi tiltakozásként indult rendszerváltó mozgalom egyre inkább katonai konfliktussá válik az OSDH véleménye szerint.

Az országban az OSDH szerint 33 civilt öltek meg kedden a belbiztonsági erők. Adataik szerint az elnyomás súlya most leginkább Idlibre nehezedik, de halálos áldozatok vannak Homszban és máshol is. A szervezet szerint 14 kormányhoz hű katona is elesett az összecsapásokban.

Rovatok