Index Vakbarát Hírportál

Nyolcvanéves heroint találtak a brit Nemzeti Levéltárban

2011. december 20., kedd 11:42

Egy nyolcvanéves, heroinnal teli lepecsételt csomagot találtak az Egyesült Királyság külügyekkel foglalkozó minisztériumi osztályának archívumában, közölték a hivatal vezetői.

A szigetországban A-kategóriásnak számító kábítószer egy olyan dokumentum mellett volt, melyet a kairói brit konzulátus egy bírósági ügyhöz csatolt 1928 körül. A heroin ekkor még nem volt illegális az országban.

Miután az akta átnézése során előkerült a por, elküldték vizsgálatra. Az eredmény megismerését követően az anyagot eljuttatták a rendőrséghez, írja a BBC.

A zacskóban  19 kisebb adag heroin volt, melyeknek össztömege nem haladta meg az 1 grammot. A csomagot egy fotóval helyettesítették, így ismét bárki megtekintheti a hozzá kapcsolódó ügyiratot.

Jeff James, a Nemzeti Levéltár igazgatója azt mondta, ez a felfedezés célzás lehet arra nézve, hogy szükséges lenne átnézniük hatalmas gyűjteményüket, mert hasonlóan rejtélyes tárgyakat is találhatnának.

Állítása szerint időről időre előfordul, hogy váratlan, esetleg az átlagosnál értékesebb leleteket találnak az összesen 11 millió iratot és tárgyat tartalmazó archívumban. De a mostanihoz hasonló csomagokra nagyon ritkán bukkannak. A levéltár ugyanis az elmúlt ezer év termését teszi megtekinthetőve a nagyközönség számára.

Az olyan történelmi szempontból fontos anyagok, mint a titkosszolgálati akták és a Hódító Vilmos által 1085-ben elrendelt összeírás, a Doomsday Book mellett néha a mostanihoz hasonló szokatlan tárgyakat is találnak, például mumifikált patkányt vagy vörös pizsamaöltönyt.

Rovatok