Index Vakbarát Hírportál

Putyin bizalmasát választották házelnöknek

2011. december 21., szerda 16:18 | aznap frissítve

Az elnöki adminisztráció eddigi vezetőjét, a Vlagyimir Putyin kormányfőhöz is közel álló Szergej Nariskint választotta házelnökké szerdai alakuló ülésén az új összetételű orosz duma. Nariskin jelölését a képviselőház 238 tagja támogatta, a december 4-i választásokon a hatalmát megőrző, de jelentősen meggyengült Egységes Oroszország Párt (JeR) teljes frakciója.

Az 57 éves új házelnök a megválasztása előtt mondott beszédében kiemelte, hogy az Egységes Oroszország mostani többsége nem jelent monopóliumot, és szerinte az új állami duma összetétele lényegesen különbözik az előzőtől.

Putyin pártja, amelynek a listavezetője Dmitrij Medvegyev elnök volt, a szavazatok 49 százalékát szerezte meg a csalásokkal kísért december elejei szavazáson. Ezzel jelentősen veszített a 2007-ben elért 315 mandátumából, amivel a többi párt beleegyezése nélkül is módosíthatta az alkotmányt. Mostani eredménye azonban még így is a mandátumok többséget biztosítja számára a parlamentben.

Nariskin szerdán arrról beszélt, hogy a parlament a megfelelő hely a legkomolyabb és legkonkrétabb vitákra. A politikus arról is biztosította képviselőtársait, mindent megtesz annak érdekében, hogy megteremtse a feltételeket a törvényjavaslatok lehető legalaposabb kidolgozásához, és hogy elegendő idő legyen a törvényi szabályozást igénylő problémák tanulmányozására.

Kijelentései éles kontrasztban állnak elődjének, Borisz Grizlovnak a hozzáállásával, akit az ellenzék keményen bírált, amikor egyszer a dumában kijelentette, hogy ez itt nem a politikai viták helye.

A duma szerdai alakuló ülése előtt a rendőrség feloszlatott egy kisebb tüntető csoportot és előállított tucatnyi tiltakozót. Néhányan közülük azt a jelszót viselték ruhájukon, hogy „Mi nem rád szavaztunk", mellette pedig az Egységes Oroszországot jelképező medve volt látható. Az ellenzék, amely a választások érvénytelenítését követeli, december 24-re újabb tüntetést szervez.

Rovatok