Index Vakbarát Hírportál

Saját egyházkerülete büntette meg Tőkést

2011. december 21., szerda 10:13

Válása és magánéleti botrányai után elmarasztalta a bihari református egyházmegyeTőkés Lászlót.

Az egykori püspök a  a bihari református egyházmegye fegyelmi bizottságának döntése értelmében vétett a kánon, az emberi normák és a lelkészekre vonatkozó etikai szabályok ellen - írja a manna.ro. A fegyelmi bizottság bírálja a lelkész-politikust házassági fogadalom megsértése miatt, azért, mert nem gondoskodott elvárható módon feleségéről és gyermekeiről.

Az egyházmegye tagjai tanúk meghallgatása után írásbeli megrovásban részesítették az érintettet, és október 31-i határidővel 500 lej pénzbírság kifizetésére kötelezték. Fazakas Ferenc Sándor mezőtelki lelkész az Új Magyar Szónak megerősítette a hírt, de nem kívánt részletekkel szolgálni a döntés hátteréről.

A fegyelmi bizottság döntésével kapcsolatban Demeter Szilárd, Tőkés László sajtófőnöke a manna.ro-nak azt nyilatkozta, hogy az a „Bihari Egyházmegye egyes erőcsoportjainak kicsinyes bosszúhadjáratacsupán, amiben Tőkés Editheteléggé elítélendő módon csak eszközként használták fel”.

Tőkés László szerint „abszurd” és egyoldalú az ítélet, ráadásul a bizottság nem is illetékes az ügyében, mert „egy püspököt csakis a zsinati fegyelmi bizottság vizsgálhat”.  A Romániai Református Zsinat elnökségéhez fordult jogorvoslatért. A politikus-lelkész magánéleti botrányairól többször cikkezett a romániai bulvársajtó: december elején brüsszeli asszisztensével, a Sapientia EMTE oktatójáva, Prohászka-Rád Borókávalfolytatott feltételezett intimviszonyáról jelent meg több cikk.

Rovatok