Index Vakbarát Hírportál

Egy egész szíriai falu lakosságát megölhették

2011. december 22., csütörtök 00:35

A szíriai ellenzék szerdán az ENSZ BT és az Arab Liga a rendkívüli ülésének az összehívását sürgette az erőszak miatt, írja a BBC. Szíriában katonák körülvettek egy falut, és lelőtték egész lakosságát, állította szemtanúk beszámolóira hivatkozva az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A török határ közelében fekvő térséget szombat óta támadta a hadsereg. Kfar Ovaid hegyi falu lakói a letartóztatástól való félelmükben elmenekültek otthonukból, de a hadsereg kedden beszorította őket egy völgybe, és tankokat, rakétákat és nehéz géppuskákat is bevetett. Egy szemtanúszerint legalább 110 ember meghalt. A halottak közül 56-ot Kfar Ovaidban, a többit a közeli falvakban temették el szerdán.

Ugyanebben a térségben a hét elején 60-70 szökött katonát lőttek le. Az emberi jogi aktivisták szerint azonban a falu lakosai között nem voltak katonaszökevények. A hadsereg bomlása miatt az utóbbi hetekben egyre gyakrabban vannak összecsapások a belbiztonsági erők és a dezertőrök között.

Az OSDH szerint a kormány azért szánta el magát egy ilyen brutális leszámolásra, hogy a külföldi megfigyelők megérkezte előtt megtörje az ellenállást. Az Arab Liga megfigyelői csütörtökön érkeznek meg Szíriába.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár különösen aggódik az események alakulása miatt, reagált szóvivője. A Fehér Ház szerint Bassár el-Aszad rezsime megsértette korábbi ígéretét, hogy befejezi az erőszakot.

Rovatok