Index Vakbarát Hírportál

Kibékül a Fatah és a Hamasz

2011. december 22., csütörtök 18:26

A palesztin mozgalom újraegyesítéséről tanácskoztak Kairóban csütörtökön 13 palesztin szervezet vezetői, és megállapodtak abban, hogy átszervezik a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet (PFSZ), amelybe távlatilag belép a Hamász és az Iszlám Dzsihád is.

Az értekezleten a palesztin nemzeti stratégiával és a 2005-ös kairói nyilatkozat céljainak megvalósításával foglakoztak, amelyek között szerepel a PFSZ kibővítése a fontos, de jelenleg nem tag szervezetekkel, hogy így a mozgalom egységesen képviselhesse a palesztin népet.

A tanácskozáson részt vett többek között Mahmúd Abbász palesztin elnök, Háled Mesaal, a Hamász vezetője, a Palesztin Nemzeti Tanács (parlament) elnöke, a PFSZ végrehajtó bizottságának elnöke, továbbá a Dzsihád főnöke és az egyiptomi titkosszolgálatok vezetője, Murad Muvafi is.

A Hamásszal rivalizáló Fatah mozgalom küldöttje utóbb kijelentette: "a kibékülés lendületet vett, lehet ugyan, hogy időbe telik, de elkezdték". Egy másik küldött úgy fogalmazott, hogy "nehézségek várnak rájuk, de a vonat elindult az állomásról és semmi sem állíthatja meg".

A felek úgy döntöttek, hogy Abbász oldalán Mesaal is legyen tagja annak a bizottságnak, amely előkészíti a nemzeti tanács újjáválasztását.

Izraelben rosszallással fogadták a Fatah és a Hamász közeledését. Egy kormányszóvivő kijelentette: "ne legyen illúziónk, a Hamász ízig-vérig terrorista mozgalom. Ha Abbász feléje közeledik, akkor távolodik a békétől".

Rovatok