Index Vakbarát Hírportál

Törökország retorziókkal válaszolt a franciák törvényére

2011. december 22., csütörtök 18:01

A török vezetés úgy döntött, hogy befagyasztják a politikai és katonai együttműködést Franciaországgal, illetve felfüggesztik a kétoldalú látogatásokat, ezzel reagálva a francia nemzetgyűlés csütörtöki döntésére, arra, hogy törvényben tiltották meg a törökországi örmények elleni első világháborús népirtás tagadását.

A válaszintézkedéseket Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök jelentette be.

A francia nemzetgyűlés nagy többséggel, egyszerű kézfelemeléssel szavazta meg a törvényt, amely alapján egy év börtönnel és 45 ezer euró pénzbírsággal lehet büntetni a népirtás tagadóit és azokat, akik erőteljesen kisebbíteni próbálják" ezt a tényt. Törökország előre tiltakozott a törvény miatt, és az elfogadása után nyomban hazahívta konzultációra párizsi nagykövetét, és figyelmeztetett, hogy ennek "súlyos következményei" lesznek a gazdasági és politikai kapcsolatokban.

Noha mind Franciaország, mind Törökország a NATO tagja, Erdogan szerint Törökország ezentúl esetről esetre dönt minden olyan katonai kérelemről, amikor francia gépek az ország légterét szeretnék használni. S már jó előre tudatta: elutasítanak majd minden olyan kérést, hogy francia hadihajók török kikötőkbe látogathassanak.

A török miniszterelnök szerint ezek csak az első török szankciók a francia döntésre, s fokozatosan más lépéseket is bevezethetnek majd.

"Felülvizsgáljuk kapcsolatainkat Franciaországgal"  szögezte le Erdogan. "Sajnálatos módon az összes figyelmeztetésünk ellenére elfogadták ezt a törvényjavaslatot. Ez nagyon súlyos, gyógyíthatatlan sebeket okoz majd kétoldalú kapcsolatainkban"  tette hozzá.

A francia kormány már 2001-ben népirtásnak minősítette, de nem szankcionálta az 1915 és 1917 között lezajlott tömegmészárlást, amelyben az örmény fél szerint 1,5 millióan vesztették életüket. Törökország tagadja, hogy népirtás történt volna: szerinte mindössze 500 ezren haltak meg ebben az időszakban, és őket is az első világháború áldozataiként tartja számon.

Törökország már jó előre tiltakozott a törvény miatt. Recep Tayyip Erdogan a hét végén kijelentette, hogy "aki népirtást akar látni, annak vissza kell fordulnia, és megnézni saját piszkos és véres történelmét". Ezzel a francia gyarmatosításra utalt.

Rovatok