Index Vakbarát Hírportál

Kilenc évre ítéltek egy kínai ellenzéki írót

2011. december 23., péntek 15:35

Kilenc évre ítélte Csen Vej írót egy kínai bíróság, mert a vád szerint az állami hatalom felforgatására ösztönözte olvasóit külföldi honlapokra írt bejegyzéseiben, közölte a BBC. Ezekben az írásokban a szólásszabadság fontosságát hangsúlyozta és az egypártrendszer megreformálását, valamint a civil társadalom befolyásának növekedését sürgette.

Csen Vej annak a több száz másként gondolkodónak az egyike, akiket a hatóságok tavasszal visszatartottak attól, hogy online felhívásaiknak eleget téve az arab tavasz mintájára tüntessenek.

Ragaszkodott hozzá, hogy ő csak alkotmányos véleménynyilvánítási jogával élt. Felesége szerint azonban a tárgyalás csak színjáték volt, melynek eredményére számítani lehetett. Kétórás tárgyalását zárt ajtók mögött tartották.

Az ítélet ellen a férfi nem lebbez fel. Emberi jogi megfigyelők szerint sok rendőr volt a tárgyaláson, akik a kérdezni akaró aktivistákat kivitték a teremből.

Egy emberi jogi szervezet szerint a férfit korábban meglátogató személyeket zaklatták a rendőrök, a férfi ügyvédjével is csak kétszer találkozhatott letartóztatása óta. Csen Vejt 1989-ben egyszer már letartóztatták a Tienanmen téren történtekkel kapcsolatban.

Rovatok