Index Vakbarát Hírportál

Összefogott négy vajdasági magyar párt

2011. december 23., péntek 15:33

Magyar Fordulat néven koalíciót hozott létre négy vajdasági magyar párt: a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Magyar Remény Mozgalom (MRM) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) – jelentették be a szervezetek elnökei pénteken Szabadkán.

A koalíció tagjai közösen indulnak a Szerbiában 2012-ben esedékes köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokon – mondta László Bálint, az MRM elnöke.

Az együttműködés – amely több mint egy választási koalíció – nyitott a civil szervezetek és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) irányába is – közölte a politikus. Hozzátette: a VMSZ a megállapodást előkészítő egyeztetések többségén azonban nem vett részt.

A délvidéki magyarság szempontjából kulcsfontosságú kérdésekben – a rehabilitációs, a kárpótlási törvény kapcsán, a kettős állampolgárság, vagy a közös autonómia koncepció ügyében – a négy szervezetnek sikerült konszenzusra jutni, hiszen a közös fellépés segíthet abban, hogy a közösség koncentráltan mutathassa meg erejét a szerbiai politikai szintéren – hangsúlyozta László Bálint.

Rácz-Szabó László, az MPSZ vezetője kifejtette, a vajdasági magyarságnak a túléléshez fordulatra van szüksége, arra, hogy a politikai életbe visszatérjen a valódi érdekvédelem.

A négy szervezet összefogása – amelyet a tervek szerint tavaszra egy koalíciós szerződés formájában írásba foglalnak – a választásokat követően is folytatódni fog – tudatta a pártelnök.

A politikus fontosnak célnak tartja a nemzeti tanácsokról szóló törvény és a választásokkal kapcsolatos jogszabályok megváltoztatását, Vajdaság státusának megerősítését, valamint a helyi gazdaság fejlesztését.

Csonka Áron, a VMDK elnöke hangsúlyozta, a fordulat nem valaki ellen irányul. A vajdasági magyarságért szól annak érdekében, hogy megállítsa a közösség létszámának csökkenését, tagjainak kiszorulását a gazdasági és kulturális életből.

A koalíció meg szeretné szólítani azokat a magyarokat is, akik az elmúlt időszakban szerb pártokra szavaztak, vagy részt sem vettek a választásokon. A Magyar Fordulat képviselőket kíván küldeni a köztársasági és a tartományi parlamentbe, és célja, hogy minél több településen magyar többségű önkormányzat alakulhasson – közölte az elnök.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke bízik benne, hogy sikerül lényegi változásokat elérni köztársasági és tartományi szinten is, és kialakítani a délvidéki magyarság tényleges politikai autonómiáját.

Rovatok