no

Index Vakbarát Hírportál

Befejeződött az új orosz atomrakéta tesztelése

2011. december 27., kedd 17:52

A Bulava kifejlesztése volt a legdrágább orosz fegyverkezési program a Szovjetunió megszűnte óta, az új orosz atomrakéta tesztelését befejezték, megkezdik hadrendbe állítását. Tíz atomrobbanófejet hordoz, amelyek egymástól független célokra irányíthatóak, atom-tengeralattjárókról indítják majd.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök bejelentette, hogy befejeződött az orosz rakétaerők jövendő alapját képező hadászati atomrakéták kipróbálása, és megkezdik a hadrendbe állításukat.

„Az orosz ipar bebizonyította, hogy képes létrehozni egy új, naprakész, igen hatékony stratégiai fegyvert" – mondta katonai vezetőkkel találkozva. Az elnök elismerte ugyanakkor, hogy „a rakéta- és űriparban maradtak még gondok", és ennek tudható be a rendszerbe állítás ötéves késése.

A Bulava (Buzogány) háromlépcsős, interkontinentális ballisztikus rakéta, amely 8000 kilométer távolságban is képes lecsapni. Tíz atomrobbanófejet hordoz, amelyek egymástól független célokra irányíthatóak. A haditengerészet új atommeghajtású tengeralattjáróira telepítik, ezekből egy készült el, a Jurij Dolgorukij, de több másikat is építenek már.

A 18. rakétateszt sikerének és az első sortűz leadásának hírét pénteken jelentették be Moszkvában. A Bulava kifejlesztése volt a legdrágább orosz fegyverkezési program a Szovjetunió megszűnte óta. Moszkvában olyan fegyvernek tartják, amely képes áttörni bármilyen rakétaelhárító rendszert. 2040-2045-ig akarják hadrendben tartani.

Az orosz védelmi minisztérium kedden szintén hírt adott egy sikeres rakétakísérletről: egy RS-18 típusú, szárazföldi telepítésű interkontinentális eszközt indítottak Bajkonurból kamcsatkai célpontra. Ez a típus még a 70-es évekből származik, de meg akarják hosszabbítani az élettartamát, és most kipróbálták az új harci felszerelését is, mondta a szóvivő.

Rovatok