Index Vakbarát Hírportál

Ötven megfigyelő érkezett Szíriába

2011. december 27., kedd 00:44

Megérkezett hétfő este Szíriában az Arab Liga megfigyelőinek első csoportja, hogy ellenőrizze a szervezet béketervének betartását.

A misszió első ötven megfigyelője, illetve az Arab Liga titkárságának tíz képviselője érkezett Damaszkuszba egy egyiptomi magánjárattal. A missziót Musztafa Dabi szudáni tábornok vezeti, aki már szombaton Damaszkuszba érkezett.

Egyes hírek szerint a megfigyelőknek már hétfőn sikerül eljutniuk a kormánycsapatok által harmadik napja ostromlott Homsz városába, de nem tudják végezni a dolgukat. Helybéli lakosok szerint hétfőn 23 ember vesztette életét a városban a katonák offenzívájában. Egy szemtanú úgy fogalmazott, hogy "mészárlás" folyik az ellenállás gócpontjának tartott településen.

A tervek szerint az év végéig az Arab Liga összesen 200 megfigyelőt küld az országba. Legfőbb feladatuk a szervezet által kidolgozott béketerv érvényesítése, és a fegyveres viszály rendezése lesz. A liga béketerve - amelyhez Bassár el-Aszad szíriai elnök is belegyezését adta - megköveteli, hogy a kormány vonja vissza biztonsági erőit a városok utcáiról, kezdjen tárgyalásokat az ellenzék vezetőivel, s engedjen be emberjogi dolgozókat és újságírókat az országba.

Ellenzékiek szerint a rezsim beleegyezése a tervezetbe merő színjáték. Burhán Galjún, az ellenzéki szervezetek többségét tömörítő Nemzeti Tanács vezetője hétfőn azt szorgalmazta, hogy az Arab Liga béketervét fogadja el az ENSZ Biztonsági Tanácsa is, tekintettel arra, hogy a pánarab szervezetnek nincsen eszköze a terv érvényesítéséhez.

Rovatok