Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea egy-két évre lehet az atomfegyvertől

2011. december 28., szerda 06:35

Észak-Korea valószínűleg közelebb jutott ahhoz, hogy nukleáris töltetekkel szerelje fel ballisztikus rakétáit, mint ezt általában feltételezik róla; Phenjan talán egy-két évre lehet e lépéstől – véli az amerikai törvényhozás fegyverkezési ügyekben illetékes egykori vezető tanácsadója.

Larry Niksch, aki 43 éven át követte az észak-koreai eseményeket, új tanulmányában úgy vélte: Phenjant vélhetően egy-két év választja el attól, hogy olyan kis méretű nukleáris tölteteket állítson elő, amelyeket felszerelhet a közepes hatótávolságú Nodong rakétáira. Ehhez persze elegendő mennyiségű dúsított uránt is elő kell állítania.

Amennyiben Észak-Korea nukleáris töltetekkel felszerelt rakétákkal rendelkezne, az felbolygatná Kelet-Ázsiát, új politikai és katonai kihívások elé állítaná az Egyesült Államokat és szövetségeseit. Az amerikai hírszerzés régóta azzal küszködik, hogy felderítse, Phenjan mikor tesz szert ilyen csapásmérő képességre.

Észak-Korea viszonylag kevés rakétakísérletet végzett az elmúlt években, ami azt sejteti, hogy tovább kell dolgoznia a szükséges technológia kifejlesztésén, még ha együtt is működött Iránnal e téren.

Phenjan nukleáris csapásmérő képessége és rakétái amiatt kerültek ismét a figyelem előterébe, hogy Észak-Koreában szerdán végső búcsút vesznek a hivatalos közlés szerint másfél hete elhunyt Kim Dzsong Il vezetőtől, akinek hatalmát legkisebb fia, Kim Dzsong Un "örökli" majd.

Rovatok