Index Vakbarát Hírportál

A dánok egyáltalán nem akarnak köztársaságra váltani

2011. december 29., csütörtök 17:23

A királyi család minden korábbinál népszerűbb Dániában, ahol minden tízből közel nyolc dán támogatja a monarchiát - derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit a héten tették közzé, néhány nappal II. Margit királynő január 14-i negyvenéves uralkodói jubileuma előtt.

A dánoknak csupán 16 százaléka szeretne köztársaságban élni. A lakosság 77 százaléka a monarchia mellett áll a Megafon intézet által a Politiken című dán napilap részére végzett felmérés szerint.

"Ez jóval magasabb arány, mint a többi európai monarchiában" - mondta Lars Hovbakke Sorensen, a koppenhágai egyetem kutató-oktatója, hozzátéve, hogy a legtöbb monarchiában 60-65 százalékos a támogatók aránya.

"Ez a siker azzal magyarázható, hogy a monarchia képes volt korszerűsödni" és alkalmazkodni a társadalomban végbemenő fejlődéshez, eltérően más, például az angol monarchiától - vélte Sorensen.

A dán monarchia azonban nem korszerűsödött túl gyorsan, ellentétben a norvég királysággal, ahol 2001-ben a trónörökös házassága egy leányanyával sokkolta a norvégeket, akik nem voltak felkészülve ekkora modernségre - tette hozzá az egyetemi tanár.

Sorensen szerint Frigyes dán trónörökös 2004-es házasságkötése Mária hercegnővel hozzájárult a monarchia népszerűségéhez az elmúlt években. A szép ausztráliai ismeretlen egy csipetnyi egzotikát hozott, amit annál is jobban értékelnek, hogy a hercegnő jó családból származik, és gyorsan megtanulta a dán nyelvet.

Bár a költségvetési hiány aggasztja a dánokat, a monarchia költségei - évi 300-400 millió korona (17-21 milliárd forint) - csak "jelentéktelen" összeget képviselnek - állította a kutató.

Rovatok