Index Vakbarát Hírportál

Irán kipróbálta saját nukleáris fűtőelemét

2012. január 1., vasárnap 18:52

Egy kutatóreaktorban tesztelték az Iránban gyártott, alacsonyan dúsított uránt tartalmazó fűtőelemeket, amelyek a bennük végbemenő nukleáris reakciónak köszönhetően hőt bocsátanak ki. A Tehran Times című újság vasárnapi cikke szerint ez a nagy eredmény zavarba hozza a Nyugatot, mivel a nyugati országok arra számítottak, hogy Iránnak nem sikerül fűtőelemeket előállítania.

Próbálkoznak vele

Az Egyesült Államok és az Európai Unió eddig az ENSZ égisze alatt négy szankciósorozatot vezetett be Irán ellen, mert gyanúsnak tartják az ország atomenergia-programját. A szankciók között olyan is van, amely elriasztja a külföldi cégeket az iráni olajipari beruházásoktól, és az amerikai pénzintézeteknek már eddig sem volt szabad üzletet kötni semmilyen iráni bankkal, a központi bankkal sem.

Az Egyesült Államokban a hét végén érvénybe lépett egy új törvényi szabályozás, amely szerint kizárhatók az amerikai pénzügyi és tőkepiacokról azok a külföldi pénzintézetek, amelyek együttműködnek az iráni központi bankkal a kőolaj-kereskedelem finanszírozásában. A rendelkezés felhatalmazza az Egyesült Államok elnökét, hogy kivételesen és átmeneti időre felmentést adjon olyan országok pénzintézeteinek, amelyek már jelentősen csökkentették ügyleteiket Iránnal, illetve abban az esetben, ha a felmentés az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekében áll, illetve szükséges az energiapiac egyensúlya miatt. Az OPEC-tag Irán a világ ötödik számú olajexportőre.

Semmit nem ér

Az iráni központi bank vezetői értekezletén vasárnap erősen kritizálták ezeket a szankciókat. Mahmúd Ahmadinezsád köztársasági elnök a találkozón elmondta, a központi banknak "erőteljesen és magabiztosan semlegesítenie kell az ellenség összeesküvését. Egyelőre nincs különösebb probléma a gazdaságban, és meg kell védenünk a népet és a nemzetet, nehogy a nép nyomás alá kerüljön"

Az iráni kereskedelmi kamara elnöke szerint az Irán ellen meghirdetett új amerikai szankció "igazolhatatlan" és hatástalan. "Az iráni nemzet és a gazdasági-kereskedelmi tevékenység többi résztvevője más utakat és módokat fog találni" - idézte a kamara elnökét, Mohammad Nahavandiant a Students hírügynökség.

Az újabb amerikai intézkedés célja tovább nehezíteni, hogy Irán megkapja a bevételt olajexportja után, de mivel ez a szankció nem ENSZ-közreműködéssel született, és a külföldi pénzintézetek amerikai büntetésére vonatkozik, az amerikai kormánynak még meg kell szerveznie szövetségesei együttműködését.

"A szankciók növelik a kereskedelem és az üzleti műveletek költségét, de nem alkalmasak Irán politikai magatartásának megváltoztatására" - mondta az iráni kereskedelmi kamara elnöke. A nemzetközi együttműködés esélyével kapcsolatban úgy vélte, hogy "az európai gazdasági válságra tekintettel az európai vállalatok új piacokat keresnek, a politikai vitáknak nem kell hatással lenniük a kereskedelmi kapcsolatokra".

Rovatok