Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas viharok pusztítanak Nagy-Britanniában

2012. január 3., kedd 18:43

Heves esőzések és 160 kilométer per órás szelek tombolnak Skóciában, Walesben és Észak-Írországban. Egy ember meghalt, többen megsérültek, számos országrészben komoly károk keletkeztek és súlyos fennakadások voltak a közlekedésben. Jellemzőek az áramkimaradások, a motorosoknak azt javasolják, hogy kerüljék a közlekedést a kisebb utakon a kidőlt fák miatt.

(A helyszínen tartózkodó olvasóink beszámolóit, képeit, videóit az ugyelet@inda.mail.hu címre várjuk.)

Egy 50 éves férfi meghalt Délkelet-Angliában, amikor a kisteherautójára rádőlt egy tölgyfa Kentben, több másik embert pedig tűzoltóknak kellett kiszabadítania az autójukra borult fák alól. Skóciában kiadták a vörös riasztást, és több főutat és vasútvonalat le kellett zárni a viharok miatt.

Néhány héten belül ez a második hatalmas vihar Nagy-Britanniában: december 8-án az Atlanti-óceán felől érkezett egy alacsony nyomású viharzóna, amely Skócia középső térségei felett vonult át, helyenként heves havazás kíséretében.

Most szintén délnyugattól északkelet felé halad át a viharzóna, és a hatóságok szerint nem valószínű, hogy Newcastle-től északra még ma újraindul a vasúti közlekedés

Miután a szélvihar fákat döntött a távvezetékekre, Skóciában 70000, Írországban 10000, az Egyesült Királyságban pedig 8500 háztartás maradt áram nélkül a szigetországban.

Jellemzőek a térségben a felduzzadt folyók, az árvizek és az utakra borult fák. Durham megyében egy kamiont borított az oldalára egy széllökés az A66-os úton. Glasgowban egy twitterező egy lerombolt házról készült képet osztott meg.

Az alábbi videón egy fémládát fúj végig az utcán a szél:

Rovatok