Index Vakbarát Hírportál

Kolumbia fővárosában betiltották a fegyverviselést

2012. január 3., kedd 00:31

Betiltotta a fegyverviselést a kolumbiai főváros új polgármestere. Gustavo Petro volt szenátor és egykori gerilla, aki január 1-jén lépett hivatalba mint Bogotá új polgármestere és rendőrfőnöke, közölte, hogy rendeleti úton betiltja a fegyverviselést a fővárosban.

"Egy dolog fegyvert tartani, és más dolog fegyvert viselni az utcákon, diszkókban, autóbuszokon és bárokban" - jelentette ki Petro, aki egyúttal arra kérte a rendőrséget, hogy segítsen betartani a fegyverviselés tilalmát.

Az 51 éves Gustavo Petro egy nacionalista és urbánus gerillamozgalom tagja volt. Az 1970-es években létrehozott Április 19. mozgalomban tevékenykedett, hogy így tiltakozzon egy választási csalás ellen. A mozgalmat 1990-ben oszlatták fel.

Gustavo Petro ezután képviselő, majd szenátor volt, s 2010-ben indult az elnökválasztáson is, sikertelenül. Korrupciós botrányokba keveredett pártját, a fővárost eddig irányító baloldali Demokratikus Alternatív Pólust elhagyta, majd Haladók néven új mozgalmat alapított, s ennek színeiben polgármesterré választották a tavaly október 30-án tartott önkormányzati választáson.

Rovatok