Index Vakbarát Hírportál

Már az Economist se szereti Orbánt

2012. január 5., csütörtök 20:35 | aznap frissítve

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy igazán rászólhatna már Orbán Viktorra, véli vezércikkében a brit Economist. A lap eddig megértő volt Orbán Viktorral szemben, akinek most is dicséri antikommunista kiállását. De az alaptörvény és a sarkalatos törvények rossz irányba vezetnek, és most már az EU-nak is lépnie kell.

„Orbán Viktorról nem gondolnánk elsőre, hogy főgonosz” – írja legfrissebb számában az Economist, ami vezércikkben foglalkozik a magyar miniszterelnökkel és a magyarországi történésekkel. Az Economist egészen mostanáig szimpatizált, de legalábbis megértő volt a magyar miniszterelnökkel, akinek antikommunista meggyőződését a vezércikkben is kiemelik.

A cikk szerint Orbán első ciklusában tiszteletreméltő, még ha kicsit populista vezetőnek tűnt, de az új alaptörvény és a kapcsolódó kétharmados törvények január 1-i hatálybalépése óta hazai és külföldi kritikusok sora támadja, amiért autokratikus irányba tereli az országot.

Amire már nincs indok

A lap Orbán védelmében felhozza hívei érvelését, miszerint a kétharmados felhatalmazás arról is szól, hogy végre eltöröljék a posztkommunista örökséget és kezeljék a gazdasági válságot. Ugyanakkor megjegyzi, hogy még ez sem indokolja a független intézmények, a médiahatóság, a bíróságok, a jegybank, a költségvetési tanács és a számvevőszék megszállását.

A lap értékelése szerint mindez az Európai Unió szégyene is, bár tény, hogy az EU hatékonyabban tudja érvényesíteni akaratát a tagjelölteknél, mint a már felvett országoknál, példaként Ausztriát hozzák fel, ahol 2000-ben a szankciókkal se sikerült elérni a szélsőjobboldali Jörg Haider kizárását a kormányból.

Ítéljék el

„Az EU mégis többet is tehetne” – írja mégis a lap. Az Economist szerint Orbánt elsősorban gazdasági téren lehet megfogni, ahol igenis az EU és az IMF segítségére szorul. De nem elég megtagadni a hitelt „a Bizottságnak az Európai Bíróság elé kéne állítania Magyarországot a szerződésben vállalt kötelezettségeket sértő törvények miatt. Ha pedig semmibe veszik a bíróság ítéletét, meg kell vonni tőlük a szavazati jogot” –írják.

A lap szerint az európai vezetőknek pedig nyilvánosan is el kell ítélniük Orbánt, úgy, ahogy azt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is tette. A legnagyobb hatást a jobboldali vezetők, Nicolas Sarkozy és Angela Merkel bírálata érhetné el. „A Fidesz büszke rá, hogy csoportjukhoz, a legnagyobb európai pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz tartozhat. Ha azzal fenyegetnék, hogy kirúgják a Néppártból, az lehet a legjobb módszer, hogy visszatérítsék az autokráciához vezető útról” – zárul a cikk.

Orbán az Economist Kelet-Európával foglalkozó blogjában is szerepel a héten, a 2011-es teljesítményét Kék Duna díjjal jutalmazták "a csalódásért, hogy hatalmas politikai tőkéjét piti vitákra, perifériális ügyekre és politikai mutatványokra pazarolta. Magyarország annyival jobbat érdemelt, mégis, adókkal terhelten és rossz uralom alatt lép be 2012-be. Az udvarhölgyek a cseh és a szlovák kormányok, melyek a korrupció felszámolását ígérték, kevés eredménnyel".

Rovatok