Index Vakbarát Hírportál

Cseh menedékjogot kért Timosenko férje

2012. január 6., péntek 10:24

Politikai menedékjogot kért Csehországban a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hét év börtönre ítélt volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko férje, jelentette a Reuters pénteken egy prágai kormányzati forrásra hivatkozva. A hírt Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter megerősítette pénteken. "A (szerdai) kormányülés szünetében megkérdeztem a belügyminisztert, hogy ez igaz-e ... és ő igennel válaszolt" – mondta a miniszter a cseh rádiónak.

Olekszandr Timosenko tavaly év végén kért politikai menedékjogot a forrás szerint, de ügyében még nem született döntés. A menedékkérésről a Právo című cseh napilap is beszámolt, amely szerint a 51 éves üzletembernek jó esélye van, hogy teljesítik a kérését. Pavel Novák, a belügyminisztérium szóvivője a francia hírügynökség megkeresésére közölte: "Soha nem kommentáltuk a menedékkérési folyamatokat, és ma sem tesszük".

A férjet is érinti az a másik bűnvádi eljárás, amelyben Julija Timosenkót az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég vezetőjeként az 1990-es években elkövetett adócsalással és sikkasztással vádolják. A férj is a cég vezetőségének tagja volt. 2000-2001-ben előzetes őrizetben is volt sikkasztás vádjával, de bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték. Julija Timosenkót szintén őrizetbe vették az ügyben 2001-ben, de több heti fogva tartás után szabadlábra helyezték, majd később bizonyítékok hiányában felmentették.

Olekszandr Timosenko soha sem volt aktív résztvevője az ukrán köz- illetve politikai életnek. Tavaly augusztus óta szokott megjelenni a nyilvánosság előtt, mióta a feleségét őrizetbe vették. A Právo szerint nem kizárt, hogy a volt kormányfő ellen újra megindított eljárásban a hatóságok figyelme rá is kiterjed majd.

Julija Timosenkót október 11-én ítélték hétévi börtönre a 2009-ben megkötött - a főügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen - orosz-ukrán gázárszerződések miatt. Az ítélet decemberben emelkedett jogerőre. Timosenko kitart ártatlansága mellett, és legfőbb politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics elnököt vádolja azzal, hogy így akarja őt eltávolítani a politikai színtérről az októberben esedékes parlamenti választások előtt. A volt kormányfő őrizetbe vételét és elítélését bírálta az Egyesült Államok és az Európai Unió, amely szerint az ítélet mögött politikai szándékok álltak.

Egy évvel korábban Prága Bohdan Danyisilinnek, a Timosenko-kormány egykori gazdasági miniszterének adott politikai menedékjogot, ami miatt diplomáciai konfliktus keletkezett a két ország között, két cseh diplomatát kémkedés vádjával kiutasítottak Kijevből. A Právo szerint nem zárható ki, hogy Timosenko várható menedékjogával ismét hűvösebbé válik a cseh-ukrán viszony, amely Mikola Azarov ukrán és Petr Necas cseh kormányfő múlt év végi prágai tárgyalásai után rendeződni látszott.

Rovatok