Index Vakbarát Hírportál

Ismét keresztényekre támadtak Nigériában

2012. január 7., szombat 13:12

További, keresztények elleni merényleteket hajtottak végre iszlám fanatikusok az elmúlt 24 órában Nigéria északi részén, s ezzel mintegy 30-ra emelkedett a csütörtök este kezdődött legújabb támadássorozat halálos áldozatainak száma.

Egy, a Boko Haram iszlamista szekta nevében a francia hírügynökségnek telefonáló férfi vállalta a terrorcselekmények elkövetését, utalva arra, hogy szerda este lejárt az ultimátum, amelyet a Boko Haram szabott a keresztény hitűeknek a döntően iszlám vallásúak által lakott északi országrész elhagyására.

A legfrissebb támadást az északkeleti Adamawa állam székhelyén, Yola városában követték el egy templom ellen, kórházi források szerint legkevesebb nyolc embert ölve meg. Egy másik véres merényletet pénteken hajtottak végre a szintén Adamawa állambeli Mubi városában. Itt helyi források szerint fegyveresek ütöttek rajta egy házon, ahol egy előző esti pogrom öt halálos áldozatát gyászolta a helyi keresztény közösség. Az újabb pénteki támadásban a helyiek szerint 17, a rendőrség szerint 12 embert öltek meg.

Csütörtök este fegyveresek az ugyancsak északi Gombe városban támadtak meg egy keresztény templomot, s hat hívővel végeztek. Szombatra virradóra az északkeleti Yobe állam Potiskum városában százak menekültek el otthonukból, miután a Boko Haram fegyveresei ostrom alá vették a város rendőrkapitányságát.

Nigéria 160 milliós lakossága élesen megosztott: az ország északi részén élők nagy többségükben muzulmánok, a délen élők pedig keresztények.

A szélsőséges szekta, amely az iszlám törvénykezést, a saríát akarja bevezetni északon, gyaníthatóan kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. A szekta 2009-ben hallatott magától először, s azóta támadásaiban több száz ember halt meg.

A Boko Haram azután szólította fel távozásra az északon élő keresztényeket, hogy a nigériai államfő december 31-én szükségállapotot rendelt el a szekta terrorcselekményei miatt. A csoport karácsonykor öt merényletet követett el, a madalai Szent Teréz templomban végrehajtott robbantással 44 embert ölt meg.

Rovatok