Index Vakbarát Hírportál

Maradnak az Arab Liga szíriai megfigyelői

2012. január 8., vasárnap 19:16

Az Arab Liga Szíriába küldött megfigyelői küldetésének meghosszabbításáról döntött. A szíriai helyzettel foglalkozó miniszteri bizottság szerint a megfigyelőknek időt kell adni, hogy folytassák küldetésüket a rendezésről szóló jegyzőkönyvben foglaltak szerint.

A bizottság a  megfigyelőket vezető szudáni tábornok, Mohammed Ahmed ad-Dabi első jelentése alapján hozta meg a döntést. Dabi szerint a megfigyelők munkája épp, hogy csak megkezdődött, még időre van szükség ahhoz, hogy eredményeket érjenek el.

Szíria aláírta az Arab Liga válságtervének végrehajtásáról szóló jegyzőkönyvet, amelynek értelmében megfigyelők  utazhatnak az országba, a kormánycsapatokat kivonják a forrongó városokból, szabadon engedik a politikai foglyokat és megkezdik a tárgyalásokat az ellenzékkel. A liga emellett felszólította a szíriai kormányt és az összes „fegyveres csoportot", hogy haladéktalanul fejezze be az erőszakot.

Közben egyre inkább erősödnek azok a hangok, amelyek az ENSZ bevonását kérik a válságrendezésbe. Katar miniszterelnöke, Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni sejk az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak nyilatkozva azt szorgalmazta, hogy vonjanak be ENSZ-megfigyelőket is a szíriai helyzet alakulásának ellenőrzésébe, mert ezzel hatékonyabbá lehet tenni munkájukat. A liga ebben a kérdésben még nem jutott egyértelmű álláspontra.

Jelenleg az Arab Liga szíriai megfigyelő csoportjában 12 arab országból 163 szakember dolgozik.

Rovatok