Index Vakbarát Hírportál

Válaszcsapással fenyegetőzik Izrael a hackertámadás miatt

2012. január 8., vasárnap 10:10

A terrorizmushoz hasonló cselekménynek nevezte Izrael, hogy egy szaúdi internetes kalóz izraeli hitelkártyák ezreinek adatait szerezte meg és tette fel a világhálóra, a zsidó állam "válaszcsapással" fenyegetőzött a történtek miatt.

Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes szombaton egy közösségi központban mondott beszédében úgy vélte, a hasonló kibertámadások a terrorcselekményekhez hasonlíthatók és akként is kell kezelni őket. "Izrael képes lesújtani azokra, akik megpróbálnak ártani neki, egyetlen ügynökség vagy hacker sem mentesülhet a megtorló akciótól" - hangoztatta Ajalon, de részletekbe nem bocsátkozott.

Egy szaúdi számítgépes kalóz csütörtökön tette fel az internetre az általa megszerzett több ezer izraeli hitelkártya adatait. A magát OxOmarnak nevező hacker a hét elején egyszer már jelentkezett egy hasonló akcióval: akkor 11 ezer izraeli bankszámlaszámot, neveket és egyéb személyes adatokat tett közzé weboldalán. OxOmar közölte, hogy a Névtelen Szaúdi Hackerek csoportjához tartozik, s ennek a vahhábita hackercsoportnak a nevében cselekedett.

Izrael szerint ez volt az egyik legsúlyosabb kibertámadás, amely a zsidó államot eddig érte. Az adatlopás állítólag csak minimális pénzügyi kárt okozott, de erősítette azokat az aggodalmakat, hogy a zsidó állam ellenségei esetleg lopott adatokkal élhetnek vissza.

Rovatok