Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtotta magát egy tekintélyes tibeti szerzetes

2012. január 9., hétfő 14:12

A dalai láma visszatérését követelve gyújtotta fel magát a történelmi Tibet Kínához csatolt részén egy tekintélyes buddhista szerzetes. A kínai propaganda szerint a dalai láma biztatja önégetésre a szerzeteseket, hogy megtisztuljanak bűneiktől.

Egy, a helyi tibeti közösség körében nagy tekintélynek örvendő buddhista szerzetes, Sonamdrugyu gyújtotta fel magát vasárnap reggel az északnyugat-kínai Csinghaj (Quinghai) tartomány Kjumaj (Gyumai) városában. A hírt a helyi pártbizottság is megerősítette.

A szerzetesek a vallásgyakorlás korlátozása ellen tiltakoznak az önégetésekkel. A hivatalos kínai propaganda ugyanakkor azt állítja, hogy a dalai láma környezetéből arra buzdítják a különböző fegyelemsértéseket elkövetőket, hogy önégetéssel szabaduljanak meg a bűneiktől és megalázottságuktól.

Sonamdrugyu a Tibeti Autonóm Területtel határos Kolog (Golog) prefektúra Nyanmo kolostorának volt tagja. A hírek szerint a helyi rendőrség épülete előtt gyújtotta fel magát, miközben a dalai láma visszatérését követelte.

A férfi a helyszínen meghalt, darabokra szakadt holttestét a rendőrség elszállította. A Szabad Ázsia Rárdió tudósítása szerint vasárnap több százan vonultak az utcára és gyertyafényes virrasztással követelték a maradványok visszaadását. Később azokkal végigvonultak a település utcáin.

A múlt hét péntekén a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Apa (Aba) megyéjében egy 22 és egy 18 éves volt tibeti szerzetes gyújtotta fel magát. Egyikük életét vesztette, a társát kórházba szállították, de állapotáról nem tudni többet.

Rovatok