Index Vakbarát Hírportál

Izraeli turisták elleni merényletet hiúsítottak meg Bulgáriában

2012. január 9., hétfő 13:31

Bombát találtak a bolgár határon egy izraeli turistákat szállító buszon még a múlt héten. Megerősítették az izraeliek által is látogatott síterepek őrzését.

Robbanószerkezetet találtak múlt kedden egy autóbuszban, amelynek a török határról egy bolgár síparadicsomba kellett volna szállítania izraeli turistákat, írja a news.bg bolgár hírportál.

A bolgár határrendőrség emberei titkosszolgálati értesülések alapján találták meg a robbanóanyagot tartalmazó utazótáskákat. A rendőrség kihallgatta az autóbusz sofőrjét, a kormány pedig katonákat küldött az izraeli turisták által látogatott bolgár síközpontok őrzésére.

Az izraeli televízió katonai kommentátora elképzelhetőnek nevezte, hogy a merényletkísérletet a Hezbollah radikális libanoni szervezet parancsnoka, Imad Mugnije meggyilkolásának közelgő negyedik évfordulójához időzítették. A news.bg értesülései szerint a helyi hatóságok vizsgálják, hogy a tervezett merényletnek köze lehetett-e a Hezbollah egy állítólagos európai terrorista sejtjéhez.

A világ egyik legkeresettebb terroristájaként számon tartott Imad Mugnijét egy autóba rejtett pokolgép robbanása ölte meg 2008. február 12-én a szíriai fővárosban, Damaszkuszban. A Szíria és Irán támogatását élvező Hezbollah Izraelt vádolta a robbantás elkövetésével, Izrael viszont tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez.

Rovatok