Index Vakbarát Hírportál

Kiutasítottak egy venezuelai diplomatát az Egyesült Államokból

2012. január 9., hétfő 08:25

Personan non gratának minősítette és keddi hatállyal kiutasította az országból Livia Acosta Noguera venezuelai főkonzult az Egyesült Államok, jelentette a BBC. Venezuela miami főkonzulja az amerikaiak állítása szerint előző szolgálati helyén, Mexikóban az Egyesült Államok elleni kibertámadásokat tervezett. A döntés egy amerikai tisztviselő szerint összhangban van a bégyi egyezmény 23. cikkelyével.

Az amerikai külügyminisztérium hivatalosan nem kommentálta a történteket.

Noguerával szemben négy amerikai képviselő emelt kifogást még decemberben. Hillary Clinton külügyminiszternek címzett levelükhöz a spanyol nyelvű Univision televízió egy felvételét is csatolták, ahol Noguera az amerikai számítógépes rendszerek elleni támadásokról nyilatkozott.

A venezuelai elnök, Hugo Chávez nem tett említést a kiutasításról heti rendszeres tévéműsorában, a "Halló, elnök úrban". A betelefonálós műsor hét hónapos szünet után indult újra, Chávez rákbetegsége és gyógykezelése miatt kellett szüneteltetni.

Chávez, aki a bolivárista, újbalos forradalmi eszmerendszer híve és Fidel Castro leghűségesebb tanítványa, vasárnap fogadta Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, aki már ötödször látogatott Venezuelába elnöksége alatt.

Rovatok