Index Vakbarát Hírportál

Az Arab Liga megfigyelőire támadtak Szíriában

2012. január 10., kedd 18:36

Eddig nem azonosított támadók megsebesítették az Arab Liga két megfigyelőjét Szíriában, a KUNA kuvaiti hírügynökség. Megfigyelők egy csoportja Latakia földközi-tengeri kikötőváros felé tartott hétfőn, amikor tömeg vette körül a konvojukat, és többen felmásztak a gépkocsikra. Két kuvaiti megfigyelő könnyebben megsérült, de orvosi ellátásuk után visszatértek a csoporthoz és folytatják a munkát.

Az ellenzék szerint szíriai zászlókat lengető és a szíriai elnök képét magasba tartó tömeg vette körül a konvojt.

Az Arab Liga elítélte az eddig példátlan támadást, amelynek elkövetéséért a kormányt és az ellenzéket is felelősnek tartja. Nabíl el-Arabi főtitkár fölszólította mindkét felet, hogy állítsák le az uszítást, és ne kényszerítsék a ligát a misszió befagyasztására. A főtitkár szerint a megfigyelők biztonságáról a szíriai kormány kötelessége gondoskodni.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere szerint az eset azt mutatja, hogy a megfigyelők munkája egyre nehezebb, és nem látni az elkötelezettséget a szíriai kormány részéről, hogy lehetővé tegye a feladatuk elvégzését. Sejk Abdalláh bin Zajid an-Nahajan sajnálatosnak nevezte, hogy „egyértelműen nem ellenzéki elemek" támadtak megfigyelőkre. Az Arab Liga főtitkára viszont úgy tudja, hogy más helyeken is követtek el támadásokat megfigyelők ellen. Azokat pedig az „ellenzék tagjainak tekintett elemeknek" tulajdonította.

A megfigyelők december vége óta működnek Szíriában, és az Arab Liga válságtervének a végrehajtását ellenőrzik, 163-an vannak. Munkájukat az ellenzék részéről sok bírálat érte, szerintük nem hatékonyak, és az erőszak a megjelenésük ellenére is folytatódik.

Rovatok