no

Index Vakbarát Hírportál

Az európai liberálisok kitartanak a Magyarország elleni eljárás mellett

2012. január 10., kedd 18:33 | aznap frissítve

Továbbra is szükségesnek tartja Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője, hogy az EP uniós eljárás indítását javasolja Magyarország ellen. Szégyennek nevezte, hogy Clinton amerikai külügyminiszter előbb írt levelet, mint ahogy az EU lépett volna.

A korábbi belga miniszterelnök kedd esti újévi fogadására készített beszédében tett erről említést, a beszéd szövegét ugyanis előre nyilvánosságra hozták, és Verhofstadt ebben néhány mondat erejéig kitért Magyarországra is.

Szégyen hogy Hillary Cinton előbb írt levelet, mint hogy az Európai Unió cselekedett volna - írja Verhofstadt a velünk foglalkozó szakasz elején. "A magyar válság éppen olyan fontos, mint az euróválság", mert "mindkettő az unió hitelességét érinti a polgárok szemében" - mondja a liberális frakcióvezető.

A politikus ezért nem lát más lehetőséget, mint hogy az Európai Parlament elindítsa azt az eljárást, amelyre az uniós alapszerződés hetedik cikke ad lehetőséget. (Ez kimondja, hogy "az (Európai) Tanács, a tagállamok egyharmada, az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság indokolással ellátott javaslata alapján, tagjainak négyötödös többségével és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően megállapíthatja, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti a 2. cikkben említett értékeket. Mielőtt ilyen megállapítást tenne, a Tanács meghallgatja a kérdéses tagállamot, és ugyanezen eljárásnak megfelelően ajánlásokat tehet neki.")

Verhofstadt kiemelte, hogy ez az EP teljes liberális képviselőcsoportjának álláspontja.

(A teljes szöveg angolul elolvasható itt.)

Rovatok