Index Vakbarát Hírportál

Martonyi elhatárolódott Matolcsytól

2012. január 10., kedd 14:51

Magyarország mindenről kész tárgyalni, mondta a Guardiannak adott interjújában Martonyi János, aki a hét végén a Le Figarónak mondta ugyanezt. "El akarjuk kezdeni a tárgyalásokat az IMF-fel, és amilyen gyorsan csak lehet, meg akarunk egyezni" – mondta a külügyminiszter.

A lap emlékeztet rá, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter informális tárgyalásokat folytat Washingtonban az IMF-fel, miután a múlt héten negatív csúcsokat döntött a forint, és egyes vélemények szerint a magyar csőd immár reális forgatókönyv.

A külügyminiszter elismerte: az elmúlt húsz hónapban elfogadott, 350-nél több törvény közül nem mindegyik felel meg az európai jognak. Magyarország ugyanakkor visszautasítja azokat az igazságtalan bírálatokat, miszerint Orbán Viktor diktátor lenne, a demokrácia pedig erodálódik. Magyarországgal ezzel együtt egy demokratikus ország, amely biztosítja az alapvető emberi jogokat.

Martonyi az interjúban elhatárolódott Matolcsy György gazdasági minisztertől. Mint mondta, soha nem alkalmazott olyan ellenséges hangnemet az IMF-fel szemben, mint minisztertársa. Hitet tett amellett, hogy a világnak feltétlenül szüksége van az IMF-re.

Martonyinak az sem tetszik, hogy az ellenzék egy része bojkottálja a parlamenti munkát, és az utcára viszi a politikát. Azt se szabad elfelejteni, mondta ugyanakkor, hogy a kormányerők tízszer annyi embert tudnak az utcára vinni, mint az ellenzék. "De mi nem ezt akarjuk – mondta. – És nem gondoljuk, hogy az a demokratikus párbeszéd útja, hogy ki tud több embert kivinni az utcára."

A Guardian emlékeztet arra, hogy a Népszabadság szerint a Fideszben erős az igény egy kormánypárti nagygyűlésre.

Rovatok