Index Vakbarát Hírportál

Két évvel a földrengés után is félmillió hajléktalan él Haitin

2012. január 11., szerda 06:24

Két évvel a Haitit megrázó, katasztrofális földrengés után alig javult valamit a lakosság helyzete. Félmillióan még mindig a földrengés után felállított 707 sátortáborban laknak, a munkaképes lakosság több mint fele munkanélküli és négymillió embert sújt az élelemhiány.

Két évvel ezelőtt, 2010 január 12-én történelmének legerősebb földrengése rázta meg Haitit. A 7-es fokozatú földmozgásban több mint 222 ezren haltak meg, és mintegy 300 ezren megsérültek. Több mint 390 ezer épület vált rommá, másfél millióan jutottak koldusbotra. Egyedül a fővárosban 80 ezer épület semmisült meg. A károk elérték a GDP 120 százalékát.

A természeti csapás okozta gondokat tovább súlyosbította, hogy Haitin másfél évvel ezelőtt kolera ütötte fel a fejét. A járványban több mint hétezer ember halt meg.

Az elmúlt két év alatt a romok felét - közel 10 millió köbméter törmeléket - takarítottak el, jórészt az ENSZ erőfeszítéseinek köszönhetően.

A bajok közepette hatalmas gondot jelent a bűnözés, tavaly 700-an lettek gyilkosság áldozatai. A legsúlyosabb bűntények nagy része a fővárosban, Port-au-Prince-ben történik, amelyet leginkább sújtott a két évvel ezelőtti földrengés.

Rovatok