Index Vakbarát Hírportál

Minden második gyerek éhezik Szomáliában

2012. január 16., hétfő 18:03

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) számításai szerint több tízezer ember fog éhen halni Szomáliában mire megoldódik a fél éve kezdődött élelmiszerválság Afrika ezen részén. A világon itt a legmagasabb az alultápláltsági mutató, és jelenleg is negyedmillióan éheznek.

Mark Bowden, az ENSZ helyi vezetője szerint az elmúlt hat hónapban a szomáliai gyerekek fele éhezett. Nincs a világon még egy hely, ahol ilyen magas lenne ez az arány. Bár a helyzet valamennyire javulni látszik, előreláthatólag nyárig nem oldódik meg teljesen.

A legújabb válság hírére 1,3 milliárd dollárnyi segélyt küldtek Szomáliának, de a BBC tudósítása szerint ez nem volt elég. 2011-ben rengetegen mentek át Szomáliából Kenyába és Etiópiába élelmet keresve és ENSZ adatok alapján 1,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.

Az ENSZ most újabb felajánlások megtételére szólította fel tagállamait, hogy legyen pénz a megfogyatkozott állatállomány pótlására, amivel a helybéliek újra kezdhetnék életüket.A szervezett segélyakciót azonban nehezíti, hogy Szomáliának már 20 éve nincsen kormányzata.

Nemzetközi segélyszervezetek szerint fennakadást okozott a segélyezési programban, hogy az elmúlt hónapokban a kenyai hadsered többször is behatolt az országba, hogy felvegye a harcot az al-Shabab iszlamista milíciával, ami az ország déli és központi területeit ellenőrzi.

Rovatok