Index Vakbarát Hírportál

Tarolt a választáson a kazah kormánypárt

2012. január 16., hétfő 12:39

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közleménye szerint továbbra is súlyos szabálytalanságok jellemzik a kazah választásokat, amik nem feleltek meg több demokratikus normának. Bár most már három párt került be a parlamentbe, a kormány támogatottsága így is 80 százalék fölött van.

Technikai szempontból jelesre vizsgáztak, de a hatóságok nem biztosítottak igazi lehetőséget a szabad, demokratikus választások lefolytatásához, összegezte a gyülekezési szabadság korlátozását, a szavazatszámlálás átláthatóságának hiányát és a média cenzúrázását felrovó jelentését az EBESZ.

A kormányzó Nur Otan párt újra nagy fölénnyel győzött, de nem tudta – vagy inkább nem akarta – megismételni a 2007-es választások sikerét, amikor a szavazatok 90 százalékával a parlament mind a 107 helyét megszerezte. Most két párttal kell osztozniuk a Nur Otan tagjainak, de éles vitára nem kell számítani, ugyanis az ellenzék is inkább kormánypárti a BBC jelentése szerint.

A választásokon más politikai csoportosulások is indultak, de négy formációnak nem sikerült átlépnie a 7 százalékos küszöböt. Több pártot egyébként eleve kizártak és voltak jelöltek, akiket bár regisztráltak, mint indulók, később mégis különösebb indok nélkül lekerültek a választható jelöltek listájáról.

„Ez a választás egy szigorúan ellenőrzött környezetben zajlott le, ahol komolyan korlátozták az állampolgárok választási jogait. Az igazi pluralizmusnak nincs szüksége az olyan megszervezésre, mint amit itt láttunk. Az alapvető szabadságjogok tisztelete ezt kialakítja magától" – nyilatkozta Haraszti Miklós, az EBESZ választási megfigyelő bizottságának magyar vezetője.

Rovatok